promotieZonder categorie

Big smile: Cava Celebrandum 5+1!

Zie je die belletjes wervelend ronddansen in je glas? Laat je meevoeren door de aroma’s die vrijkomen bij de mini-explosies wanneer de belletjes aan de oppervlakte komen. Laat je overmannen door die intense vrolijkheid als je de vreugdedans van de goudgele belletjes ziet. Dit is de voorbode van feest, lichtvoetige gesprekken en die aangename lichtheid in het hoofd. Op zo’n momenten is de wereld plotsklaps een aangenamere, gelukkkigere plek. Op zo’n moment overvalt je een betoverende glimlach…

En ja, dat allemaal met een simpel glaasje bubbels!

Deze feestdagen zijn het ideale moment om je volledig over te geven aan dit goudgele vocht. En ja, natuurlijk willen we jullie daarmee een handje helpen, een bubbeltje toesteken als het ware.

Cava Celebrandum

Ons oog (neus en mond) is gevallen op een overheerlijke Cava die veel “BANG” voor zijn geld geeft. Cava Celebrandum Brut, een feestelijke Cava van Cellers L’Arboç.

Tijdens deze feestdagen en dit nog tot en met zaterdag 7 januari presenteren we deze bubbels voor jullie aan

5+1 gratis

oftewel amper 40€ voor zes flessen feestplezier! Zes ritten garant voor een “big smile”…

Druiven

Deze Cava is samengesteld uit het typische witte druiventriumviraat van de cava-wijnen:

  • Xarel.lo
  • Parellada
  • Macabeo

Het is vooral die eerste, xarel.lo, die voor complexe aardse aroma’s zorgt en maakt dat cava’s zich onderscheiden van andere schuimwijnen. Macabeo, op haar beurt, is een eerder neutrale druif met een licht floraal karakter. Parellada is de minst aangeplante van dit triootje, maar wel één van de meest kwaliteitsvolle.

Wist je trouwens dat sinds 1986 het ook is toegelaten om chardonnay te gebruiken en dat je meer en meer cava’s tegenkomt waarin deze charmante witte druif een rol speelt?

Hoe komen die bellen er in?

Bij Cava krijgt men die rondhuppelende belletjes er op dezelfde manier in als bij een fles Champagne. Die methode gaat door het leven onder de naam “traditionele methode”. En dat is door een tweede fermentatie op fles. Bij zo’n fermentatie komt er carbon dioxide vrij die niet wegkan en zich oplost in de wijn (en bij het uitschenken die heerlijke bubbels te voorschijn tovert).

Nu, die tweede fermentatie op fles verkrijgen ze door een mengsel van suiker en gistcellen  toe te voegen aan de fles en dan die af te sluiten, dikwijls met een kroonkurk. Dit mengsel is de zogenaamde "liqueur de tirage". Nu is het moment aangekomen om er voor te zorgen dat die bellen er in komen, wat ze in het Frans zo mooi “prise de mousse” heten. Dit gebeurt door de flessen een hele tijd “sur lattes”, ja inderdaad op latjes, te laten rusten.  Als je al eens in een champagnekelder bent geweest, dan heb je zeker die rijen en rijen opgestapelde flessen gezien die daar allemaal een dutje deden. Die rustperiode is goed voor een hele hoop bellen en die typische complexiteit van gistaroma’s voor schuimwijnen die men op deze manier maakt.

Voor Cava dient dit een minimum rustperiode van 9 maanden te zijn. Vergelijk dit met Champagne en daar zijn ze wat strenger met een minimumperiode van 15 maanden.

DO Cava

De DO Cava, waarbij DO staat voor Denominación de Origin, is eigenlijk een heel “speciale” appellatie. Normaal gezien krijg je in Spanje enkel een DO als je behoort tot één welbepaald en afgebakende regio. Cava is hier de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. Immers Cava kan komen van heel wat regio’s, nl. Catalunya, Valencia, Aragón, Navarra, Rioja en Baskenland. Verrassend hé.

Niettemin bevindt zich de belangrijkste productiezone (ongeveer 95% van de totale productie) in Catalunya en meer bepaald in en rond de stad San Sadurní de Noya.

En nu is het tijd om een fles Cava te laten ploppen en me even over te geven aan die heerlijke bubbels en bellen. En wie weet, misschien doe ik wel een rondedansje…

Geef een reactie