nieuwsZonder categorie

Die mistige Nebbiolo

Ga eventjes mee met dit experimentje, kom, laat je eventjes meevoeren, toe maar, geen schrik hebben…

Stel je voor, je stapt in je Fiat 500 (nell' Italiano: Cinquecento), roept nog even "andiamo" en start vlotjes dit kleinoodje. Dan rij je gezwind de heuvel op richting La Morra. Ja, we vertoeven in Piemonte, het noorden van Italië en thuisbasis van Barolo en Barbaresco.

Na een rond puntje, een paar heerlijke haarspeldbochten en nog een laatste fikse beklimming parkeer je de Fiat 500 op het Piazza Belvedere. Stap rustig uit en snuif de heerlijke lucht op die altijd een beetje naar nebbiolo lijkt te ruiken. Langzaam kuier je naar het uitzichtspunt op het plein. En dan zie je dit:

Bij mij valt nog keer op keer mijn mond open, tijdens eender welk seizoen is dit de eerste verplichte stop en geniet ik met volle teugen. Ja, dit is één van de mooiste wijngebieden "in the world!" (uit te spreken op zijn Jeremy Clarkson's)

De wijngaarden volgeplant met rijen en rijen nebbiolo, die heerlijke druif waarvan de wijnen ruiken naar "teer en rozen". Na dit genietmoment is het tijd om terug in de Fiat te stappen en richting één van de vele wijnmakerijen te rijden en daar iets te proeven. Vandaag is dat een wijn van Mauro Veglio, een jonge wijnmaker die de binnenkoer deelt met Elio Altare, één van de godheden van Barolo en Mauro's leermeester en vriend.

Het is nog vroeg, dus laat ons starten met het iets lichtere werk: Langhe Nebbiolo Angelo 2007.

Voorzichtig dwarrelen de geuren uit ons glas, etherisch en elegant, een vleugje glunderende pruimen, wat herfstgoud en een ingetogen Romaans kerkje, een hint van donkerrode rozen. Bij het openwalsen gaat de volumeknop verder open en stijgen er aroma's van risotto met truffels en zacht rood fruit uit het glas. Heerlijk elegant in de mond met nog altijd een stevige dot tannines. Ja, voor een nebbiololiefhebber is dit genieten…

Als afsluiter rij je nog even langs de Capella del Barolo. Hier stap je binnen en laat een streepje zon op je gezicht dwalen terwijl je "Grazie Mille" prevelt en de nasmaak van die mistige druif "il nebbiolo" proeft…

 

Een gedachte over “Die mistige Nebbiolo

Geef een reactie