nieuwsZonder categorie

5 keer syrah en 1 keer lente…

De lente is in de stad en we voelen al de eerste BBQ's aankomen of ander gezellig samenzijn met een hoop (wijn)gekke vrienden. En ja, daar hoort een knisperlekkere wijn bij.

Syrah: de legende

Syrah is een druivenras omweven door een web van legendes.

Zo stelt één van de verhalen dat een kluizenaar uit Perzië syrah meebracht. Deze ontdekte dit heerlijk druivenras in een dorpje in Iran met de welluidende naam, ja je raadt het nooit, “Shiraz”.

Volgens een andere legende bracht de kruisvaarder Gaspard de Stérimberg, na een stel levensgevaarlijke kruistochten en helse gevechten, deze variëteit mee en plantte ze in de de noordelijke Rhône. Hij was ook de bouwheer van het kapelletje op de Hermitage en trok zich hier terug als eenzame kluizenaar (en maakte serieus wat flessen syrah soldaat, maar dat is weer een ander verhaal).

En met een hele dot graagte geloof ik al deze legendes, maar, spijtig genoeg, zijn er (te) weinig harde bewijzen voor…

Syrah: de wijn

Ach legendes, heerlijk om te vertellen tijdens het drinken van een goed glas syrah, echter veel belangrijker is de druif zelf.

Dit is zo eentje met een neig dikke schil, dus verwacht je maar aan heel wat kleur en tannines die vallen onder de categorie stevig.

De aroma’s van syrah zijn zondermeer overweldigend, wat een heerlijk parfum: zuiders geurende bloemen zoals viooltjes, karrevrachten zwart fruit, een vleug versgemalen zwarte peper. Gewoonweg heerlijk kringelende geuren die je neus verwennen.

Syrah: Domaine Fontareche, Syrah Vin de Pays D'Oc

Deze maand zochten we voor jullie een fruitgespierde en knisperkrachtige syrah uit. Eentje uit de Languedoc-Roussillon van Domaine Fontareche. Dit domein rekent men tot één van de oudste domeinen in de Corbières en is een absolute gangmaker wat betreft prijs-kwaliteitswijnen.

Het recept is “simpel”: meng negen generaties wijnboerervaring met de wijsheid van een gedreven wijnmaker, Vincent Dubernet, en je hebt een explosieve cocktail van moderne, vlotte wijnen met veel eigenheid en karakter.

Vincent Dubernet komt uit een goed nest: een familie van drie generaties wijnmakers met een eigen (en gekend) laboratorium net buiten Narbonne, welke dan ook nog eens veel gevraagde consultants in de Languedoc-Roussillon zijn. Vincent zelf reisde de halve wereld rond op zoek naar de heilige graal: kwaliteitswijnen maken aan een portefeuilleheerlijke prijs. En dat hij daarin is geslaagd…

Wel wij zijn alvast overtuigd en als je je zelf wilt overtuigen kom dan eens af om de Big Smile wijn te ontdekken:

Domaine Fontareche, Syrah, Vin de Pays d’Oc 2011 – 5,95€/fles.\

Tijdelijk aan  5+1 gratis en dus nog geen 30€ voor 6 flessen overheerlijk vocht! Spring gauw binnen om dit lekkertje te besnuffelen en wie weet krijg je wel een glaasje.

Syrah: het gerecht

Waarbij kan je deze syrah zo al schenken:

Melklam uit de Pyreneeën overgoten met een heerlijke jus geurend van de tijm met wat couscous met courgetten en munt.

Natuurlijk ook heerlijk bij lamsbout, konijn, steak en eend. Haal die BBQ al maar van onder het winterstof uit en laat je gaan met een paar stevige stukken gegrild vlees. Of probeers eens een complexloze Pizza Capricciosa en…geniet!

Geef een reactie