genietennieuwsZonder categorie

‘pink up’ your sun

De ene vriendin kwam afgelopen zaterdag flessen Bodega del Fin del Mundo Rosado halen. Ook gekend als onze rosé met ballen… Later op de avond kwamen we via facebook te weten dat deze fles 'overheerlijk is bij tagliata'.

Fijn Fijn Fijn, dat wij zo'n lefgozers als vriendinnen hebben, want rosé wordt maar al te vaak gezien als een 'flut'wijntje. 
Wis voor ons en uw plezier eventjes de herinnering aan Mattheus rosé uit uw hoofd.

Wij hebben het over Fun in the Sun, Vin de Soif en Rosé met ballen!

De rosé trilogie.

De vampieren methode ook gekend als 'bleeding' of om in keukentermen te blijven rosé saignée
Blauwe druifjes, fris geplukt en met zorg naar de wijnmakerij gebracht mogen eventjes badderen in hun schillen. Al die druiven op een hoopje, dat geeft wel wat druk als je als eerste het vat werd ingekieperd en zo'n schilletjes … stevig blijft dat niet. En al die gekneusde druivenvelletjes geven wat kleur aan het druivensap. Na een halve of een hele dag wachten laat de wijnmaker zijn vaten 'bloeden'. Het sap mag er rustig uitlopen en zo krijg je een roos sap.

Let it flow baby methode
De blauwe druifjes … zie hoger 🙂 Maar hier hebben we te maken met een iets ongeduldigere wijnmaker. Zonder gedraal wordt het sap uit het vat gehaald. Niks weeldiger badderen in eigen schil. Sap om wijn van te maken en wel NU. Resultaat zijn wel HELE lichte roseetjes. Eerder het vin gris type dus.

Mix it all up dear methode
Hoe maak je groen? Je mengt blauw en geel.
Hoe maak je paars? Je mengt rood en blauw.
Hoe maak je Barbie roze? Je mengt wit en rood …
Maar, om te vermijden dat die sluwe wijnmaker zijn restje wit en rood maar bij elkaar gaat gooien, hebben we daar een wet voor. NEE, dat mag u niet doen, beste wijnmaker. Toch niet in Europa! Behalve dan, in dat iniemienie heerlijk bubbelend Franse deeltje. Champagne rosé wordt gemaakt door bij de vroljk bellende witte wijn wat rode pinot noir wijn toe te voegen.

De 3 rosé wijnen waar we u deze zomer de wereld mee roze laten kleuren worden alle 3 volgens de vampierenmethode gemaakt. Allemaal? Een beetje bijna of is het een bijna beetje.
De Fruit Defendu is een specialleke. De 50-jaar oude cinsault stokken – het verdedigde fruit van Bruno Lafon – mag vrolijk en snel uit het vat lekken. Om de kleur toch wat pinkypop te krijgen wordt er Syrah aan toegevoegd die wel in eigen schil weekte.

Bekijk de zomer alvast door een roze bril met onze gliglaglunderende groeten!
Pink it up Lovely's.

 

Fun in the Sun: Méliac uit de Pays D'Oc €5,55
Vin de Soif: Fruit Défendu van Domaine Magellan €7,95
Rosé met ballen: Bodega del Fin del Mundo €6,50

 

Geef een reactie