genietennieuwswijnverhalenZonder categorie

“uit de wijn geklapt”

Waarom staan de flessen die er staan op onze paletten?

Voor wie nog nooit de drempel van Gramolere  over  stapte … YUP, onze wijnen staan ten toon op paletten. 
We stopten ons startkapitaal liever in wijn dan in teakhouten of antieke kasten en de mannen die ik ken zijn nu eenmaal geen meubeltovenaars. De deadline van ondertekenen van het huurcontract tot opening winkel, 10 volle dagen, leende zich ook niet tot het lezen van "houtbewerking voor dummies".

Acht maanden later willen we u hier graag een aantal van onze gekoesterde wijnen voorstellen! 
Jaja, we weten het, dat werd peperbussentijd*.

Welke mag het startschot geven?
HA!
Die wijn die ik bijna 3 jaar ken.
Die wijn die mijn bondgenoot geworden is.
Die wijn waar ik de gaarden, de kelders, de makers van ken.

Barbera d'Asti – Casareggio – Agostino Pavia & Figli

De druif: BARBERA
Thuis in Piemonte, Noord Italie, net iets onder die schone stad Torino. Een druif met een donkere schil die dan ook eerder stevig gekleurde wijnen oplevert. Zachte tannine en een stevige zuurtegraad.
Whow, STOP, denk bij die zuren niet aan het binnenste van een Napolenbolleke – haal die mondhoeken weer omhoog! – want wat zuren in wijn geeft net die kick, die lichtheid, die elegantie waardoor je plots ontdekt 'woeps, de fles is leeg'.
Van knapperige kersen en zachte frambozen naar bramen en diepdonkere sappige pruimen, met wat geluk een hint zwarte chocola of wat amandel in je neus en mond. 
Afhankelijk van de wijnmaker heb je een frivole hiphopper of een elegante tangodanser in je glas 🙂

De streek: PIEMONTE
… aaaahhh, het plekje op aarde dat voor ons gelijk staat aan de hemel op aarde, waar ik tranen in mijn ogen en pelle di oca krijg als die heuvelende wijngaarden voor mijn ogen opduiken.
Pie monte … aan de voet van de berg, letterlijk vertaald. De Alpen en de Apennijnen omarmen deze streek in Noord Italie als een gigantische knuffel. Koude en regen uit het Noorden houden ze tegen en de grootste hitte uit het zuiden roepen ze een halte toe. Heerlijk toch!

Onze Barbera d"Asti Casareggio
Agostino Pavia en zijn zonen Guiseppe (Pino) en Mauro zijn 3 down to earth mannen. Geen gedoe, geen fancy proeflokaal, geen schoon uitgestalde rekken, nope. Een grote wijnton met een stevige homp parmigiano (mamamia), wat glazen en een vloer om te spuwen.
Trots op hun wijngaarden, koesterend om hun wijnen en tonnen, ruwe handen en een vrolijke twinkeling in hun ogen.
Schone mannen! Met een overvloed aan verlegen charme en een passie die niet te beteugelen is. (en natuurlijk dat heerlijk Italiaanse taaltje)

Ja, dat vind je ook in onze Barbera, die dit jaar nog meer elegantie toont dan de vorige jaargang. Soepel fijn fruit, een schoon evenwicht tussen fruitige speelsheid, zachte tannine en elegante zuren. En een afdronk die je naar de fles doet grijpen, nog een beetje toeblief.
Meer moet dat niet zijn voor 'zin in soepel rood dat geen gat in mijn budget slaat en waar ik een glimlach bij voel opkomen'.

Terwijl ik dit stukje aan het schrijven was verscheen er op onze twitterlijn volgende: JDR @jellederoeck PhotoThis is 100% love in a bottle! Only €8 @gramolere!      .

Daar zijn wij het volledig mee eens! Thanks, Jelle.
 

*noot van de Lierse connectie: de toren van de Sint Gummaruskerk lijkt op een peperbus.

 

Geef een reactie