genietennieuwsZonder categorie

de G van …

21 september Internationale Grenache dag!


10 weetjes over deze njimmienjammienjummie druif op een rijtje:

  1. Grenache – ook gekend als Garnacha in Spanje – is de tweede meest voorkomende wijndruif op deze aardklootbol
  2. Volgens diegenen die gekend zijn als ampelografen – moeilijk woordmoment link door naar wikipedia – vindt deze druif zijn Adam en Eva in Spanje, als je een adres in je GPS wil ingeven ga voor de provincie Aragon
  3. Een grote druif die graag van hitte houdt levert dan ook wijnen op eerder hoog in alcohol, geurend en smakend naar rood zomers fruit: denk framboos, aardbei … afgekruid met zwarte peper en dies meer
  4. Wil je een grote hoeveelheid Grenache in je wijnen, zak dan af naar de Zuidelijke Rhone, waar deze druif 'la grande dame' is
  5. Al vind je Grenache ook op haar eentje in een fles, vaak wordt ze geblend met Syrah, Carignan, Tempranillo of Cinsault
  6. Wie zich graag in het wijnjargon koestert … GSM wijnen zijn geen wijnen die de meest gekke toontjes laten weerklinken. Nee, dat zijn wijnen met de favoriete blend Grenache, Syrah, Mourvedre
  7. Omdat deze druif zich graag in zonnewarmte koestert, eindigt ze op het einde van het seizoen met heel veel suikers. Ideaal dus om versterkte wijnen te maken, de Vin Doux naturels uit de Roussillon zijn daarvan prima voorbeelden
  8. Grenache denkt zwart en wit! Dus nee, ik heb me niet vergist … bij Gramolere hebben we ook wijnen met Grenache Blanc 😉
  9. De reden waarom Grenache zo vaak geblend wordt is omdat deze druif barst van het fruit en graag wat body meegeeft
  10. Last but not least … ook in La Bella Italia hebben ze Grenache. Al zeggen ze daar Cannonau. Je vindt ze daar gebotteld in Sardinie, Sicilie, Umbria en Campania

 

O ja, de eerste klant die vrijdag 21 september 2012 de drempel overstapt mag kiezen welke van deze flessen ik open zet!

Geef een reactie