cursusgenietennieuwsZonder categorie

Hoe sensueel was het gisterenavond?

20130222-143552.jpg

Gisterenavond genoten we met z'n allen van onze eerste Argentijnse Masterclass. In goede banen geleid door Bart en vergezeld van njummie empanada's. Met dank aan de fijne klanten die deze eerste Argentijnse avond tot een succes maakten!

Het voordeel een wijnwinkel te hebben die met kleine teugjes door de wijnwereld stapt is … dat er nog zoveel te ontdekken valt!

Let's be honest first. Al bons je op mijn voordeur en druk je je vinger onophoudelijk op mijn bel, om 3:15 in de diepdonkere nacht. Als je dat doet met een fles waar nebbiolo in zit verstopt dan laat ik je met open armen binnen, zelfs het immer aanwezige ochtendhumeur zal wijken voor zo'n aanbod. 

Dit geschreven zijnde begrijpen jullie misschien dat nieuwe wereld wijnen iets verder van mijn smaakpalet liggen.
Dus, "open die windows" we dompelen ons onder in Argentinia en zijn wijnen. It's a tough job, but someone … wink!

Met Bodega del Fin del Mundo hebben we heerlijke prijskarakters op de paletten staan. Uit de meest zuidelijke wijngaard 'in the world'. Maar er is meer in dat zuidelijke deel van de aardbol.

Argentina!
Het land van Maradonna en vurig voetbal, het land van Tango en sensuele passie, en een land van immigranten. Immigranten die druivenstokken meenamen en er wijn gingen verbouwen.

De troef in dit uitgestrekte en gerekte land is het Andesgebergte. Als een prima keeper houdt het koude en natte wolken tegen die vanuit het westen komen. En het smeltwater mag in voorzichtige, goed georchestreerde en sensuele danspassen de wijngaarden invloeien. En als het daarbeneden toch wat te heet wordt dan klim je hogerop voor koele strelingen die druiven langzaam doet rijpen.

Een ideaal klimaat dus voor wijnen die zorgen voor zon in je glas en een glimlach die om je lippen speelt.

Eentje uit de avond van gisteren vind je vanaf volgende week bij ons terug. Want dit glas ontroerde mij het meest.

Bodega y cavas de Weinert
De Braziliaan Bernardo Weinert kocht deze verlaten bodega eind jaren 70, ja ja dat was vorige eeuw 🙂 en maakt er sindsdien nieuwe wereld wijnen the old european way.
De wijngaarden liggen op 900 tot 1.200 meter hoogte en wortelen in rotsige ondergrond tjokvol mineralen. 
Allergisch aan nieuwe technieken en roestvrijstalen tanken gisten de druiven in betonnen cuves of in grote houten vaten.
Mais oui! Franse eiken vaten, van 2500 tot 6500 liter. De wijnen van Weinert worden verder verwend in deze houten behuizingen en dat minimum 1,5 jaar. Topwijnen zelfs tot 7 jaar.

Waarom? Omdat deze bodega het principe huldigt van drinkklare wijnen op de markt te brengen.

De Carrascal uit 2007 is een blend van 40% malbec, 35% cabernet sauvignon en 25% merlot. 
Laat ik het hier een keer over hebben … Cabernet sauvignon is een druif waar ik vaak mee ruzie. Te vaak geeft ze voor mij teveel groene paprika in mijn glas. Al weet ik ook dat anderen die 'beet' in hun glas net koesteren. 
Geblend met merlot herinnert ze maar al te vaak aan dat zo gecontesteerde stukje Frankrijk, Bordeaux. Ook een streek die mij vaak argwanend aankijkt. Ja, ik ben een moeilijke 😉

En toch overtuigde dit glas mij met onwaarschijnlijk veel goesting. Als het lukt om een glimlach om mijn lippen te krijgen dan ben je als wijnmaker goed bezig. Het is de Argentijnse zon die cabernet wel lekker rijp krijgt, een touch heupwiegende Marilyn Merlot en bij dat alles ook nog eens de typische tango druif malbec. En dat levert een wijn op die soepel je smaakpapillen verovert, je diepdonker zacht fruit geeft, door de vatrijping het harde van tannine weghaalt EN ook nog eens genoeg zuren heeft om elegant je hand uit te strekken voor nog een glas. En nog eentje en …

Met veel plezier pak ik volgende week een lading Weinert Carrascal 2007 uit!
Ik hoor u denken, 2007 … dat zal een duit kosten! We huldigen bij Gramolere nog steeds het principe dat we jullie graag glunderende flessen verkopen die niet stiekem een gat in je portemonee slijten. Weet u nog? Wel, aan €10,95 per fles zitten we nipt over onze grens. Maar hey … tijdens al die kille winteravonden (en dagen) mag u uzelve ook wel eens verwennen. En op café heeft u voor dat geld amper 2 glazen wijn en een ice tea*.

Zondag 17 maart, op onze openflessendag, staat er in elk geval een fles open. Moest u mij niet geloven 😉

* o ja, de ice tea is voor de bob van dienst!

2 gedachten over “Hoe sensueel was het gisterenavond?

 1. Bart en Kaat,

  Ik wil jullie nog bedanken voor de leuke Argentijnse wijnavond vorige week. Zoals jullie weten waren het voor mij m'n allereerste Argentijnen :-), en ik moet zeggen: de kennismaking is supergoed meegevallen !

  Dit maakt mij tevens benieuwd naar de rest van jullie gamma. Is het jullie Argentijns wijngamma dat me bevalt, of meer ? Zijn jullie wijnkeuzes van andere landen eveneens mijn teug ? Ik ben dus in blijde verwachting van een volgende ontmoeting. Of het nu de meest verleidelijke druiven zijn, of iets dat onder een kurk bewaard wordt, binnenkort zullen jullie me zeker weerzien.

  De opendeurdag volgende week zondag lijkt me alvast een mooie gelegenheid om nog eens binnen te springen. Geen belofte, maar ik doe m'n best…

  Groetjes en nog een fijne avond,

  Toni

Geef een reactie