cursusgenietennieuwsZonder categorie

graag grager graagst

Pinot Noir en Nebbiolo, zo ijl, ongrijpbaar en teer als Skinny Love klinkt

sommige druiven daar grijp je steeds weer naar terug
sommige druiven weten je telkens weer bij je nekvel te pakken
sommige druiven knallen door je hersenen en zinderen door je huid
sommige druiven …
 

Wij hebben ons hart verloren aan nebbiolo en pinot noir.

Deze 2 druiven hebben het meest eigenzinnige karakter ter wereld … ze lijken fragiel met hun skinny schilletjes, maar ai tesori, wat hebben ze een power!

Pinot Noir
voelt zich nog steeds het beste thuis in Bourgogne. En doet dat al eeuwen. Het liefst met de wortels in een kalkstenen ondergrond eventueel met een streepje ijzerhoudende klei. De zachte heuvels in dit stukje Frankrijk bieden pinot noir een zonneplaatsje. Koesteren doet deze druif zich daar zo graag in. Niet te heet, dat hoeft niet. Maar zon die zachtjes volhoudt.

Dit langzaam groeiproces geeft de druiven de kans om genoeg zuren te behouden. En zuren, dat betekent elegantie!

Fragiel rood fruit en een je-ne-sais-quoi aroma zijn de grootste verleiders in een glas Pinot Noir. Maar vergis je niet … het klinkt allemaal breekbaar en fragiel EN TOCH! Toch kan deze druif je overweldigen. Als de wijnbouwer met liefde, aandacht en volharding in zijn wijngaard heeft gewerkt en goed geluisterd heeft naar al die vaten, die fluisterend, druivensap omzetten naar wijn.

Nebbiolo
uit dat heerlijk stukje Piemonte. Net als de vorige druif niet echt een  reiziger naar andere wijnstreken, maar al eeuwenlang gehuisvest in het Noorden van Italie.
Wat voor Pinot Noir geldt, geldt ook voor Nebbiolo. Moeilijk karaktertje, gelieve met fluwelen handschoenen aan te pakken … en dan krijg je daar zoveel voor terug!

Nebbiolo komt van Nebbia, Italiaans voor mist. Slierten nevel die de ochtenden in Piemonte omtoveren tot een zacht tafereel. Voorzichtig maken ze de wijngaarden wakker … ideaal voor druiven met een ochtendhumeur 🙂

Nebbiolo combineert stevige tannine met knisperende zuren. Barolo, de ultieme nebbiolo experience (vinden wij dan toch) moet dan ook minstens 3 jaar in vaten rijpen en verblijft nog een jaartje in de wijnkelder voor de flessen de wereld in mogen.

Schenk een glas uit en … een intens aroma vult je zintuigen, roosjes, violetjes, herfstig bos en zwarte thee. Weet je nog dat liedje van hierboven? Gebalde kracht in een elegante zijden handschoen!

Wil je ons horen vertellen over Bourgogne en Piemonte?
Mogen we je meenemen op een kleine trip doorheen wijngaarden en wijnkelders en langs deze elegante druiven?
And last but not least … ben je benieuwd hoe de meest succulente wijnen van deze druiven proeven? Zin in een verwenreisje voor je smaakpapillen … ?

Schrijf je in voor onze avond De meest verleidelijk druiven "in the world" – masterclass nebbiolo & pinot noir op donderdag 14 maart 2013.

Niet twijfelen! Gewoon doen.

A PRESTO e BACI!

Alle info hier.

Geef een reactie