genietennieuwswijnverhalenZonder categorie

Over hoe het samenleggen van puzzelstukjes tot heerlijke elegantie leidt en 1 wel erg succulente reistip in de Languedoc

Een uitnodiging van mijn leverancier voor een wijntrip naar de Languedoc … Jaja het leven van een wijnhandelaar is zwaar om dragen!

JUST KIDDING 🙂
Al mag je 30 wijnen op een dag proeven toch ook wel een beetje werken noemen. Behoorlijk content dat ik geen winkel in taartjes open houd … dat zou net een fractie minder goed zijn voor de lijn.

We trokken ondermeer naar Domaine Magellan. Wijnen die mij bij de eerste slok verleiden door hun elegantie, ook al komen ze uit dat zuidelijke stukje Frankrijk.

De reden daarvoor? Heel veel Bourgogne invloed in dit wijnhuis.
Wijnmaker Bruno Lafon is de zoon van Comte Lafon één van die iconische domeinen uit Bourgogne.

Bruno trok naar de Languedoc en richtte er samen met zijn schoonzus Sylvie Legros Domaine Magellan op. Hun ‘missie’: elegante, eerlijke wijnen maken in een prijsklasse die ervoor zorgt dat je niet angstvallig naar je glas kijkt, hopend dat dit toch toeblief toeblief lekker is.

En DAMN, zijn ze daar in geslaagd! Sappige, soepele wijnen voor glazen vol plezier.

De eenvoud van Bourgogne versus het lappendeken van de Languedoc
Bourgogne mag dan eenvoudig zijn in de bodem die in heel het gebied vrij gelijkaardig is en in het gamma druiven dat bestaat uit welgeteld 2: chardonnay voor wit en pinot noir voor rood.*
Die eenvoud leidt echter tot mythische wijnen!

De Languedoc geeft de wijnmaker een lappendeken aan verschillende ondergronden: zandsteen, schist, kalk … En bij al die verschillende bodems horen verschillende druiven: grenache, syrah, cinsault, roussane, grenache blanc, muscat, en nog een paar.

Bruno en Sylvie vroegen Nicolas Lelong om hun wijngaarden te beheren … en ja, ook hij heeft Bourgondische roots 🙂 – hier komt PUZZELSTUKJE 2.

Wijngaarden en druiven
Een credo dat al een aantal jaren in wijnmiddens leeft: “van goede druiven kan je slechte wijn maken, maar van slechte druiven kan je nooit goede wijn maken en de basis van gezonde, goede druiven is de wijngaard” deze zienswijze geldt ook hier.
De zorg voor de wijngaarden is prioriteit numero uno, en dat vertaalt zich in een biologische aanpak. Synthetische stoffen worden niet gebruikt, maar wel een stevige dosis boerenverstand en middelen die de wijngaard en de druivenstokken gezond houden.

Wat me vooral opviel bij Nicolas was zijn zorgzame liefde. Zijn werk staat in het teken van een lang leven voor de wijngaarden. Waardig ouder worden zonder al teveel botox en cosmetische chirurgie laat je toe om te schitteren in alle pracht en ja, dat geldt ook voor druiven!
Iemand met stevig wat botox al eens zien glimlachen … ?

In de wijnkelders vind je puzzelstukje 3 … een aantal van de wijnen vergisten en rijpen in gebruikte Bourgondische vaten.

Allemaal puzzelstukjes: de verschillende terroirs, een verscheidenheid aan druiven en de wil om eerlijk te werken met a little touch of Burgundy maakt de wijnen van Domaine Magellan tot de elegantste uit de Languedoc!
Daar steek ik met plezier mijn hand voor in het vuur.

O ja, die ene succulente reistip? Na ons bezoek bij Felines Jourdan mochten we aanschuiven bij La Ferme Marine, gelegen aan het étang de Thau voor een overheerlijk zeevruchtenbuffet. JA, rij dat kleine hobbelbobbelstraatje in, JA het ziet er niet groot uit en elegant kan je de inrichting bezwaarlijk noemen. Maar alleen al voor de oesters die regelrecht uit het schilderachtige meer komen moet je die omweg maken. JA, ik haal mijn hand uit het vuur om mijn vingers af te likken aldaar 😉

Volgende keer neem ik jullie allemaal mee!

* voor wie de puntjes op de I wil … Gamay, aligoté en pinot blanc zijn ook toegelaten in Bourgogne. Maar die hebben zelden hun hoge hakken aan!

Geef een reactie