genietennieuwsZonder categorie

CAL06-04 … algebra lessen bij Gramolere ?

Hug Grapes

Nee hoor!
CAL06-04 is de naam van een druif … What's in a name?
En nee, als je deze fles ledigt ga je geen held in rekenen worden … No way 🙂

Zo, genoeg smileys voor 1 post. Over naar het serieuze werk!
Al moet ik u waarschuwen dat er nog een paar rare woorden zitten aan te komen.

Domaine Colombette: vader Francois (bijgenaamd De Duivel van de Chardonnay) en zoon Vincent Pugibet hebben zo hun eigen kijk op de wijnwereld en op hun wijngaarden. Meeleven met de tijd willen ze. Zo ijveren ze al een tijdje voor wijnen laag in alcohol … niet de makkelijkste keuze met de soms stoofhete wijngaarden van de Languedoc.

Toch slagen ze erin! Zelf zeggen ze erover: wijn maken van om en bij 9% alcohol is niet opportunistisch, noch is het een marketingconcept. We willen de wijnen die onze grootouders dronken moderniseren. Wijn met een lager alcoholgehalte vermoeit minder. Zo kan je rustig een glaasje wijn drinken tijdens de lunch en daarna weer fluks aan het werk.

Maar er is meer. Eigenwijze boeren in de Languedoc zijn ze. Zo planten ze uitheemse druivensoorten, ooit al van Lledoner Pelut gehoord? Ik dacht eerder come again? en ja, ik heb de druif gegoogled zodat ik u nu kan vertellen dat het een blauwe is. Maar hou u vast aan de takken van de bomen of het touwtje van uw luchtballon want ik ga nog uw wenkbrauwen laten bewegen 🙂

Bij Domaine Colombette experimenteren ze met de verschillende snoeiwijzes en sinds zoon Vincent zich ingewerkt heeft ijveren ze voor een zo natuurlijk mogelijk manier van wijnmaken. En ja, ook bij dit domein begint dat met de lustige druifjes in de wijngaard. 

Ze gingen op zoek naar een druif die als een echte warrior oidium en meeldauw kan weerstaan. Come again? Oidium en meeldauw … ik had u in het begin gewaarschuwd voor moeilijk woorden hé 🙂

Oidium: een schimmelziekte waar maar weinig druiven tegen bestand zijn. Zonlicht en bestrijding met zwavel zijn de beste remedie tegen dit venijn dat stevig verhindert dat plant en druiven groeien kunnen.
Meeldauw: nog zo'n zeer gekende "dooddoener" in het land van druif en gaard. 't Lijkt alsof er een spin ontzettend verliefd geworden is op je druiven, maar het zijn schimmels die een web spannen … 
Als wijnbouwer kan je niet anders dan deze twee ziektes bestrijden, de ene doet dat al wat natuurlijker dan de andere.

Domaine Colombette ging de uitdaging aan en wou een wijngaard als een maagdelijk eiland. Door zorgvuldige selectie en kruising hebben ze met de hulp van oa Valentin Blattner een druivenras gemaakt dat gewapend is tegen bovenstaande ziektes.

Et voila, CAL06-04 is geboren en in 2012 voor de eerste keer gebotteld!  

Een tijdje geleden kreeg ik hem in mijn glas … aangezien mijn mondhoeken het niet konden laten een lichte beweging opwaarts te maken, aangezien mijn geest riep hebben hebben hebben … staat hij nu bij ons op de paletten!

Kom een glas ontdekken op zondag 23 juni zo ergens tussen 13:30 en 18:30!

Geef een reactie