genietenwijnverhalenZonder categorie

Een kleine Belg groot in Bourgogne

Domaine Verget

Domaine Verget – Chablis Cuvée 20 ans

Sinds een dag of 2 staat deze fles bij ons op de paletten. Gemaakt door een kleine Belg … letterlijk te nemen 🙂 En niet alleen als ik op mijn hakken sta!

Chablis … een naam die zelfs bij de grootste wijnleek een bubbeltje doet ploppen. Maar is dat niet iets wat onze oma's dronken, zo op de zondag bij hun 20ste huwelijksverjaardag?
Is dat nog wel iets van deze tijd?

O YEAH!

De streek: Bourgogne
Een streek waar de prijzen tollen en de grandeur weelderig tiert. Pinot Noir voor rood, en u weet ondertussen al hoe graag wij die druif zien …
Chardonnay voor wit. En ja, herlees er deze post maar op na … wij houden van Chardonnay. Een druif die je op de meest ontieglijke plaasten op deze aardkloot (mi sjusa voor het taalgebruik) vindt, maar die toch echt tot zijn verrukkelijke recht komt in Bourgogne.
Wie Chablis zegt, zegt witte wijn. Nipt afgescheiden van de Champagnestreek wortelt Chardonnay hier in Kimmeridge, een dikke kalklaag die ontstaan is uit de fossielen van ontelbare schelpdieren. Deze ondergrond is de oorzaak van de beendroge, mineralige smaak van Chablis. En het feit dat ze deze druif niet "martelen" in hout, maar zorgvuldig opvoeden in inox of betonnen cuves, helpt ook natuurlijk.

De man: Jean Marie Guffens
Een Belg die in de jaren 70 naar Bourgogne trok en daar leerde hoe je wijn maakt. Zelfs zo goed dat zijn buren een beetje jaloers naar le petit Belge kijken … 🙂 Hell YEAH!

Een ontmoeting met deze wijnmaker vergeet je niet gauw. Hij heeft een tong scherper dan het lemmet van een Japans keukenmes. 
Eén van zijn Guffensisme: "ik behoor tot de 3 beste witte wijnmakers in Bourgogne, alleen jammer dat de 2 anderen zo ver achter me aan komen"
En weet je wat, deze mening wordt door velen gedeeld. Tot spijt van wie het benijdt.
Met zijn Domaine Verget maakt hij wijnen die kunnen concurreren met zijn Guffens wijnen. Verschil is dat hij voor zijn Domaine Verget niet alleen uit eigen wijngaarden oogst.

De wijn: Chablis cuvée 20 ans
Wat ze er zelf over zeggen: 

Parcels located in the villages of Milly (opposite of 1er Cru Côte de Léchet) and Chablis (plot called La Butte close to 1st Cru Butteaux). La Butte has a extremely rocky limestone Soil with a slope extremely significant.

The wine produced in 2009 is exactly what a wine produced by Verget wine making must have: a significant richness thanks to grapes perfectly ripe giving fruity wine the whole with a minerality that gives to the wine another dimension. This wine is an expression of what we want to produce each year with an impression in mouth of crunching limestone. For the 20th vintage of Verget wine making, we believe this wine resulting from carefully selected vineyards is the wine that we like drinking.

Wat ik er graag over zeg:
Beeld jezelf in. Een kasteeltje in Bourgogne, verloren gelegd in één van die piepkleine gehuchtjes die deze streek zo rijk is, je zit op een terras met zicht op een tuin (die je gelukkig niet zelf moet onderhouden), de zon daalt zachtjes de dag uit. Wat knapperig stokbrood, wat frisse kazen, wat fijn gezelschap … en dan een glas van dit.
YEP, hemels heeft niet veel meer nodig!

Een wijn die je zintuigen streelt, je smaakpapillen vertedert en je zachtjes streelt 🙂

En ja, je vraagt je nu toch niet meer af waarom Gramolere uiteindelijk toch echt wel moest ontstaan!

Domaine Verget, Chablis cuvée 20 ans voor €16 rond. 

 

Geef een reactie