genietennieuwswijnverhalenZonder categorie

Onze ROSÉ met ballen …

“Gij zijt niet op hoge hakken?” zei een fijne klant mij een tijdje geleden. Neujeuuh, ik ben niet altijd op hoge hakken 🙂
Al is een foto met wijn zonder hoge hakken ook een zeldzaam goed hier bij Gramolere … Maar voor deze fles heb ik toch echt wel mijn basketters en jeans aangetrokken, want deze ROSÉ heeft behoorlijk wat ballen aan het lijf.

En ja, de schoenen vertellen ook veel over de wijnen!
En ja, u mag de juiste conclusie trekken, wij houden van elegante wijnen!

Maar terug naar de basketters en de rosé.
Bodega del Fin del Mundo uit Patagonie maakt naar onze mening een rosé met ballen. Niet zo moeilijk als je weet dat deze fles gemaakt wordt met de MALBEC druif (slechte bek hoort ik Bart vanuit onze pleisterplaats roepen, maar dat is omdat vroeger malbec wijnen inderdaad wel een wat stal-achtige geur konden hebben).

MALBEC: de druif
Een druif met een reputatie. Groot in Bordeaux vroeger vroeger en nu nog steeds in Cahors, overgewaaid naar Argentina en daar verheven tot DE nationale druif van dat land.
Malbec houdt het graag warm en droog (een beetje zoals 5 september 2013 dus) en doet het qua rijpen liever langzaamaan. Al heeft deze druif een stevige schil, vorst en schimmels zijn haar trouwste vijanden. En ze vindt het heerlijk om zich te wentelen in grote temperatuurverschillen, maar dit bij voorkeur overdag tegenover ’s nachts.

Tja, dan is Argentina echt wel een betere plek dan het Zuid Westen van Frankrijk waar het weer wat meer ups and downs kent, zo vlak naast die Atlantische Oceaan.

Een stevige schil dat wil zeggen behoorlijk wat kleur en tannines in je wijn! Maar als Malbec tijd krijgt om te rijpen dan worden dat geen groene, onrijpe tannines – denk maar aan die net iets te groene banaan die je mond doet samentrekken – dan worden dat zachte volle rijpe tannines die een stevige dot kracht aan je glas toevoegen. Yep, wijnen waar je kan in bijten.

Donkerzwarte sappige pruimen, een hint bittere chocola, wat sigarenrook dat door een zwoele zomeravond kringelt, een zacht verlegen violet parfum … maar dat is voor een glas rode wijn.

BODEGA DEL FIN DEL MUNDO: de wijnmakerij
Wijngaarden die bijna van de wereld vallen …
In de dorre steppegebieden van Patagonia kwam Julio Viola tot zijn levensmissie. Wijn maken in een tot dan toe desolaat gebied in het uiterste zuiden van Argentina.

Pionier en visionair mag je hem gerust noemen en hij timmert nog elke dag aan de vervolmaking en verdere bekendheid van de wijnen van Patagonia. Wijnen met een verrassende frisheid en drinkbaarheid dankzij de grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht (meer dan 20 graden celsius). De koelte van de nachten vind je terug in hun wijnen waardoor ze nooit plomp of vermoeiend zijn! Heerlijk toch, zo’n fles die niet al te erg in je kleren kruipt.

De winden waaien er de bomen schuin en er werd een kanaal doorheen de droge woestheid gegraven van wel 20 kilometer lang om de druiven van water te voorzien.

POSTALES ROSÉ: de wijn
De donkere druiven weken na de oogst even met hun schillen. Zo krijg je die kleur waar je alleen maar goed gezind van wordt! Ja toch, zo af en toe kleur je het leven maar beter wat schitterend roze.
De Malbec toont hier zijn rode fruitkarakter. Rijpe frambozen en wilde aardbeien dansen een pittige tango in je glas, de roze pompelmoes geeft je in de afrdronk nog een stevige kick.

Voor wie houdt van rosé en niet op zijn mondje gevallen is … en stevig in zijn of haar basketters staat 🙂
Kom hem proeven ik zet hem voor jullie open tot vrijdag 13 september!

 

 

 

Geef een reactie