nieuwsZonder categorie

Wijnweetje op woensdag – pimp up je kennis!

wwopw1

Yep jij soepertroeper lieve lezer van deze website, ik ga de vakantie gebruiken om dat deeltje in je brein dat graag geniet, wat wijnwijzer te maken.

Want geef nu toe, en het is vakantie dus beweeg dat hoofd nu maar even op en neer, een glas wijn kan je toch echt wel heerlijk laten genieten!
Et voila, de twee woorden die ik nodig heb in de juiste zin: wijn en genieten.

Hoe? Door je te vertellen over druiven waar je nog nooit ofte nimmer van gehoord heb, door je wat tips & tricks mee te geven om als een ware wijnliefhebber door het leven te stappen, door je te vertellen dat je je niet moet laten omver blazen door mensen met een ingewikkelde wijnwoordenboek, door … 

Deze woensdag: een DRUIF
                     VERNACCIA di San Gimignano
Vernaccia zou van vernaculus komen, ofte inheems, plaatselijk in de taal van Asterix en Obelix. Vandaar dat je er die San Gimignano maar beter bij zegt als je het hebt over die succulente Toscaanse witte. Er zwerven namelijk wel meerdere vernaccia's doorheen Italie en … ze zijn allemaal verschillend. 
Noblesse oblige zeggen ze dan 🙂

Zijsprongetje: er zijn aromatische witte druiven, denk maar aan een uit je glas stuivende Sauvignon Blanc en er zijn structuur druiven. Deze witte is er zo eentje (net als Chardonnay bijvoorbeeld), die zijn performance in het glas te danken heeft aan de bodem waar hij groeit, het klimaat dat laat groeien en de aandacht van de wijnmaker in de kelder.

Nee. nee, niet fronsen. Dat wil niet zeggen dat elke Vernaccia compleet anders is. Met deze knapperd uit de buurt van San Gimignano ben je verzekerd van een elegante wijn die eerder wat fris groen fruit in neus en mond tovert, zeker met een dot frisse limoen je smaakpapillen laat zinderen en … veelal met een amandelachtige strengheid je glas wat intoomt.

Geen uitbundige wijn dus, maar eentje om van te genieten. En verschiet niet, de kans is groot dat je dan gekatapulteerd wordt naar een terrasje met zicht op le belle donne della Italia.

(ook al zit je gewoon in je achtertuin met het gejoel van winnende Belgen op de achtergrond – ik moest die geweldige voetbalprestatie van vorige dinsdag toch ergens stiekem in deze tekst stoppen).

Wij hebben een Vernaccia en wel die van Tenuta Calcinaie, en omdat het voor mij ook wat zomer is … alle info onder de link! Even klikken dus daarvoor. 

13 euro voor deze fles witte wijn … t is niet goedkoop en ik zie u met uw ogen rollen. Maar … ga deze zomer mee op ontdekking naar nieuwe druiven EN doe dat tot volgende woensdag 9 juli 2014 aan – Gramolere doet eens zot, profiteer ervan – 10 euro 50 per fles.

Ga je mee de uitdaging aan?
Tot gauw!

Geef een reactie