just for funwijnverhalenZonder categorie

Wijnweetje op woensdag – water …

Druiven en water

Wat plensde het uit de lucht vanochtend. Heerlijk hoe de wereld daarvan opfrist en de kleuren in de tuin glanzen en fonkelen.
Ok, ok het is nog steeds Spetter Pieter Pater …  

Weetje 1
Arme grond geeft de beste wijnen. EUHM? Ja hoor. Hoe meer voedingsstoffen er in de bodem zitten, hoe weeldiger groen en kronkelender de druivelaar zal groeien. 
En dat, komt niet echt ten goede aan de kwaliteit van de druiven.

Wat verkiest u? 
Een bord vol eten uit de gaarkeukens van de All In hotelketen in Turkije of een bordje smaakpapillen strelende pasta in il Ristorante More e Macine?
Misschien loopt deze vergelijking wat mank, maar u begrijpt waar ik naartoe wil!
Wortels die ijverig op zoek moeten naar suuuuuuperlekkers om te groeien zullen al die worstelende moeite stoppen in druifjes die barsten van smaak en niet in weer maar wat extra bladeren en nog een takje meer. En ja, alleen van lekkere druiven kan je lekkere wijn maken. 

Terwijl de regen een liedje druppelt op mijn ramen (damn, k ga ze moeten poetsen) vertel ik graag wat druiven van al dat water vinden. 

druif en water en een belletje

Weetje 2 en 3 en … 
Zolang ze groeien hebben ze water nodig, tuurlijk! 
MAAR
– als dat water maar in een ijltempo wordt opgeslorpt door de bodem, zodat ze geen natte tenen krijgen
– als al dat hemelgedruis maar snel gecounterd wordt door een stevige dot zon en een zuchtje wind, zodat dat water geen kans krijgt om schimmels te kweken in de trossen
– als dat PRETTY PLEASE maar niet in de oogsttijd gebeurt, want zo'n druif die zich tegoed doet aan water … dat wordt droevig druivensap in de wijnkelder.

Met mate dus, al dat water. En een argument om aan te voeren waarom op vakantie gaan naar wijnstreken een fantastisch idee is.

Wijn en water

Hoofdpijn na een exuberante avond overgoten met heerlijke wijnen van bij Gramolere … dat komt alleen maar omdat je mijn raad: elk glas wijn vraagt om een glas water in de wind geslagen hebt. 

Alcohol zorgt ervoor dat je meer 'verdampt' … en het enige dat dan helpt, is je vochthuishouding op peil houden. Door water te drinken! Dat mag uiteraard ook feestelijk bubbelend water zijn 🙂

wijn en water

 

Te onthouden
Gramolere is gesloten, toe, dicht, niet te bereiken, compleet boven haar theewater … 
van zaterdag 19 juli tot en met woensdag 30 juli 2014.

DO some SINGING in the RAIN today 🙂

Geef een reactie