nieuwsZonder categorie

Wijnweetje op woensdag – blijven ademen en andere tips

breath

 

wijn leeft …
Ja hoor, ga na het lezen van deze brief maar eens tot bij je wijnflessen. In je kelder of je wijnkast, in je slaapkamer waar je een kast hebt leeggeruimd voor je vloeibare schatten en luister dan maar eens heel stilletjes. Dan, ja dan zal je het horen 🙂
De fles Champagne die met al die belletjes in haar buik niet anders kan dan heel zachtjes zingen Down by the Riverside voor de fles witte Bourgogne, omdat ze een wel heel lekkere druif delen.

En meneer Bordeaux intimideert die sappige krachtpatser uit de Languedoc. Het antwoord van de syrah, grenach, carignan, mourvedre blend daarop? KLIK!

En in dat hoekje daar, die zachtzoete, voorzichtig tintelende moscato d'Asti neuriet zachtjes ...

Ja ja, ik heb muzikale flessen 🙂

Om maar te vertellen dat wijn in je fles verder evolueert, voornamelijk onder invloed van de zuurstof die zacht zijn weg vindt naar dat binnenste.

Twee misverstanden om alvast uit de weg te ruimen.

1. Maar dit is een wijn om te bewaren! Als die jonge wijn bij het proeven geen fruit of zuren heeft, alleen maar tanines die als een steenlawine op je tanden aanvallen … al leg je de fles weg tot hij een decoratief laagje stof heeft van een centimeter of 5 … Fruit en sappigheid kan geen enkele hoeveelheid zuurstof nog in de fles krijgen. Niet kopen dus!

2. Laten ademen! Heb je al eens goed bekeken hoeveel ruimte zuurstof heeft om door die smalle opening van een wijnfles je wijn te bereiken? Geef toe, dan moet je een fles wel heel lang laten ademen voor het effect tot onder aan de bodem is geraakt. Karafferen kan, maar probeer eerst de wijn eens uit in een groot glas voor je met gezwinde lef je fles in een karaf giet.
Dat glas, lekker groot, wals het maar eens sensueel rond – extra tips; geen vol glas en eventueel oefenen met je glas op tafel – en kijk dan maar eens wat een dot zuurstof je wijn nu krijgt! Daar kan geen uren staan chambreren tegen op.

Chambreren … nog een heikel puntje!
Allez vooruit, bij deze nog een fijne tip: de 20 minuten regel!

Haal je WITTE wijn 20' voor het drinken UIT je koelkast
– koude laat je aroma's wat verstijven in je glas –
Zet je RODE wijn 20' voor het drinken IN de koelkast
– te warme rode wijn durft je sappige fruit weleens een alcohol uppercut geven –

EINDE van het wijnweetje van deze woensdag, onversaagd en met wapperend vaandel op naar "an offer you can not refuse"

Geef een reactie