just for funnieuwsZonder categorie

wijnweetje op woensdag – merlot en syrah samen, het lijken wel tieners! JA, dit heeft met wijn te maken :)

Merlot & Syrah
Merlot wordt door Bart al wel eens de Marilyn Merlot (uitspraak meurloooooooowwwwww) onder de druiven genoemd.
Waarom? Omdat deze druif je een glas geeft waar het wulpse fruit zich niet in kan verstoppen: denk aan die sappige donker paarse pruimpjes waarvan het sap langs je … u weet waar ik naartoe wil. Braambessen die je met handen vol plukt tijdens een boswandeling en waardoor je kinderen vol schrammen (pleister ter verzachting van dit woord) en paarsblauwe plekken op handen en t-shirts en benen glunderend opduiken. 
Amareno kersen … diepzwarte juweeltjes waar de pel zacht van knapt (voel je het?) en je dan een mondvol suuuuperzoet vruchtvlees ontmoet.

DAT fruit dus, wulps 🙂

Syrah … is dan weer een BINK van een druif. Nee, nee, niet die softe coca cola man! Denk ruiger, veel ruiger en wijzer! Zwart fruit maar deze keer zinderend door een draai van de pepermolen. Een pepermolen gevuld met zwarte knisperende bolletjes (hoor je ze knarsen en ruik je die geur?). En chocola … zwarte chocola, vloeibare intense kracht die uit een moeulleux meandert.

Merlot en Syrah (in Australie zeggen ze Shiraz) zijn twee druiven die in Frankrijk echt wel een standbeeldje hebben. Merlot als DE druif van Bordeaux op de rechteroever. Denk Pomerol. 
Syrah bepaalt dan weer de Rhone wijnen, Noordelijk Rhone om wat juister te zijn. Denk Hermitage. 

En die twee druiven …

Verget de France

… heeft Jean Marie Guffens in een fles gestopt
Proeven.
Moeilijke genoemd worden.

Tja, als de fles in de winkel wil komen huizen, dan moet ze bij het nekvel grijpen, dan moet ze een zindering ontlokken, dan moet ze stof tot praten geven, dan moet ze omver blazen, dan moet ze pelle di oca geven, dan moet ze de wereld laten stoppen, dan moet ze vuurwerk laten ontbranden, dan moet ze …

Enfin, ze moet minstens een glimlach ontlokken.

Verget de France van JM Guffens voldeed aan een aantal eisen: intrigeren, gespreksstof opleveren, toch wel zo'n knisperstokje dat je op een verjaardagstaart steekt (las u ook verjaardag staart?), een glimlach opleveren.
Eigenlijk, vond ik het een glas als twee tieners, giechelend en gibberend en met zo'n goesting om de wereld te ontdekken dat ik er zondermeer enthousiast van werd.

Blij te ontdekken dat de fles €7,50 kost … en ik heb de fles in 4 dagen geledigd (zien jullie wel, zo'n drankorgel ben ik nu ook weer niet – gelieve voorbij te gaan aan het feit dat ik nog een aantal andere flessen gedronken heb in die 4 dagen) – maar elke dag was er eentje waarin mijn glas telkens weer knipoogde. En dat zegt genoeg!

Hebben we u verleid tot een keer proeven?  s m i l e !

A presto  !

 

Geef een reactie