just for funnieuwsZonder categorie

Wijnweetje(s) op woensdag – 10 manieren om iedereen te laten geloven dat je alles van wijn kent …

ah

10 manieren om iedereen te laten geloven dat je alles van wijn kent … 

1. druiven zijn net kleine meesters in vermomming
Je buurman, notoir wijnkenner met een kelder vol duurs, ruikt aan een glas Syrah en zegt: "hmm, wel een draai van de pepermolen gekregen"
DAT wil niet zeggen dat de wijnmaker boven zijn vaten heeft staan draaien met zijn pepervat! Druiven bevatten elementen die tijdens het gistingsproces en het ouderen in vaten wijzigen in verschillende aroma's. Dat is de reden waarom druiven plotsklaps naar alles behalve druif gaan ruiken. Jaja, druiven zijn een beetje gek.

2. begrijp dat label
Alle (alle!) wijnen worden gemaakt van druiven, soms vind je die op het label: Cabernet Sauvignon, Chardonnay (halloohow), Syrah, Merlot, …
Maar als je een fles uit Europa hebt vind je er meestal de wijnregio op terug: Bordeaux, Rioja, Chianti, … Als je dit al weet dan ben je iedereen links van je aan tafel en iedereen rechts van je aan tafel al mijlen voor.

3. een stapje verder in 2 levert je eeuwige wijnroem op
Rode Bourgogne = PINOT NOIR
Witte Bourgonge = CHARDONNAY
Rioja = meestal TEMPRANILLO
Chianti = SANGIOVESE
Bordeaux = meestal een blend van MERLOT en CABERNET SAUVIGNON
Maar 2 x 5 namen om uit je hoofd te leren en je verbaast v&v 🙂

4. stop geen tijger in je glas – wees gewaarschuwd bij volgende dieren in je wijn
Ruikt het naar een opdrogende hond (met dit weer begrijp je vast wat ik bedoel) dan is geKURKt de grote kanshebber voor een fout in je wijn. Ruikt het naar paard zeg dan maar BRETT – afkorting voor Brettanomyces, een gist dat alleen maar voor trouble in je wijn zorgt.
Ruikt het naar een zwarte beer … dat is een duidelijke indicatie dat er een beer in de buurt is. BLIJF KALM, houd oogcontact en ga langzaam terug naar waar je vandaan kwam. Laat de wijn waar hij was.

5. is het rode wijn? beste tip:
zeg dat deze wijn naar een bes ruikt, zwarte bes, braambes, rode bes kies maar. Behlave bij Chianti dan is het beter om over te schakelen op krieken.

OK,
maar tijd voor 5 tips vandaag … de rest volgt nog!

zwaaiend met ons toverstokje om de regen te laten verdwijnen en de zon weer op te roepen – groetjes

A PrEStO
echt
serieus
we menen het

 

Geef een reactie