nieuwsZonder categorie

Omdat sommige mensen van lijstjes houden … de TOP 3 in rode wijn in 2014

ditditIMG_4229.JPG

DE top 3 in rood van het afgelopen jaar. (de top 3 in wit vond je in de nieuwsbrief – shout and I will drop it in your mailbox! )
 

 • Domaine Fontareche SYRAH (€6,10)
  Een fles die ideaal is bij een winterbarbeque – maar ook bij een zomerbbq als je hem dan niet al te warm schenkt.
  Uitnodigingen @ glunderen@gramolere.be graag 
  Syrah is een onstuimige druif die zich opperbest voelt in de Languedoc. Genoeg zon en warmte om je een fles te geven tjokvol zwoel en zwart zomers fruit. Denk aan die dikke sappige donkerbuikige kersen die zo heerlijk in je mond open knappen. Zwoele donkere pruimpjes, zoals Jantje zag eens pruimen hangen. Die zwarte bosbessen, bij voorkeur uit het "wild". Ja hoor, deze wijn katapulteert je regelrecht naar zomerse warmte.
  Wat die zuidelijke streek in Frankrijk je ook geeft is P&P, power en pit. De garrigue – sluit je ogen en denk aan het zuiden van Frankrijk, tijm, oregano, rozemarijn, laurier … wild groeiend met stugge takjes en kleine blaadjes. Laat er de wind maar eens goed doorwaaien, doorheen al die heetgestoofde kruiden en ja … hmmm, da's kruidigheid.
  (optie 2 voor een hint garrigue is stoofvlees maken alla Jeroen Meeus, maar ga dan crazyknetter met het kruidenboeketje)
   
 • Domaine Magellan – L'Hérault. (€10,20) Telkens als ik die zie denk ik: "de held" van Gramolere. 

2013-05-19 10.34.43Zomerse zon en zilte warmte strelen de druivenstokken van april tot een heel eind september in  – ik hoor het u denken, jaja, wie verhuist er mee? 🙂

Maar wat ik zo heerlijk vind, is dat Bruno en Sylvie alles op elegantie zetten in hun wijnen … een riedeltje dat ik mezelf net iets te vaak hoor herhalen in de winkel. 't Lijkt wel de mantra van Gramolere.

 

Weet je wat, het IS ook de mantra van Gramolere. Omdat elegant, dixit Madamme Chanel dit is: Elegance is when the inside is as beautiful as the outside – Coco.

Domaine Magellan combineert de P&P van de Languedoc met de meest fijne zuren. Sappige, soepele, ragfijne zuren die zo gekend zijn uit Bourgogne. De reden daarvoor kan je hier lezen. En, zeker in hun L'Hérault, brengen ze die kunst tot een ultieme balans. Nee nee, u hoeft deze wijn niet op uw weegschaal te zetten. Noch hoeft u op uw weegschaal te gaan staan om deze wijn te drinken. Balans in wijn wil zeggen dat; van eerste slok tot finish je in een rollercoaster zit vol pret en avontuur en dat die niet zo af en toe naar beneden dondert wegens een paar rails missende. You're in for a ride, fasten your seatbelts and enjoy.

 • Gelukkig ook La Bella Italia in deze top 3! Luccarelli – Primitivo (€7,70)
  Uit de hoge hak van Italie een wijn waar al vele hooggehakte dames en basketters dragende mannen voor gevallen zijn. Heeft u beeld bij deze twee mensen? Ik wel, dat zijn de voordelen van een beelddenker 🙂
  De 100% primitivo is de favoriet uit dit gamma. En ik snap het v o l k o m e n. Net als bovenstaande wijnen heb je die zomer die uit je glas danst. Alsof de zon een paar stralen in elke fles heeft weten te stoppen. 
  Deze Primitivo lijkt voor mij een beetje op Adele in dit nummer. Wulps, vol, energiek, intens, levend. En … ik kan er in elk geval niet stilletjes bij blijven (zitten). 
  Schenk onze primitivo uit op een feestje waar de helft mekaar niet kent, laat Adele uit de boxen knallen en … je hebt vrienden die net niet hun hakken uitschoppen en op tafel dansen (laat ze maar doen, zo hoor je de politie niet die langs komt wegens burengeluidenoverlast 🙂 )

 

Kom ze gerust ontdekken die drie rode wijn toppers van ons en vooral … deel ze, met vrienden, aan tafel. Want dat is waar onze wijnen thuis horen!

 

Geef een reactie