nieuws

misverstandjes … deel 1

“Geen wijn van 2013, want ik heb gehoord dat dat een slecht wijnjaar is”

Met mijn excuses en alle respect maar, mijn tenen en vingers gaan daar van krullen. Net zoals een kat haar nagels in je been haakt (au). Ik plooi mijn mond in een glimlach om te vermijden dat mijn ogen rollen.

Please please heb even geduld met me terwijl ik probeer uit te leggen dat dit toch wel 1 van de grootste mis verstandjes in wijn is.

’t Zou kunnen hoor dat de lente 2013 veel te lang koud koud koud en diepvrieskil was, zodat de bloesems moeilijker tot druifjes groeiden.

’t Zou kunnen hoor, dat de zomer te nat was en met teveel hagel en onweer en kilte, zodat de druiven al hun sappige krachten moesten te hulp roepen om te groeien van kleine groene knikkertjes naar lekkere sappige druiven.
’t Zou kunnen hoor, dat de herfst zorgde voor een te snelle oogst, een te waterige oogst … zodat de druiven niet succulent of net te waterig waren.

MAAR … het adagio: “goede wijn wordt in de wijngaard gemaakt” erend, mag je toch ook de kennis en wijsheid van de wijnmaker niet vergeten.

Te weinig zon? Dan knipt de wijnmaker wat meer trossen weg, zodat alle energie die er wel is kan gaan naar druiven die mogen schitteren.
Te veel regen? Dan roept de wijnmaker alle hens aan dek en selecteert hij nog strenger de geoogste druiven, zodat hij zeker is dat het sap alleen van gezond en barstensvol fruit komt.

Ja, een jaar kan slechte omstandigheden opleveren, maar soms regent het aan de voorkant van mijn huis terwijl het aan de andere kant in de tuin stralend zonnig is … dan vind ik het een beetje kort door de bocht te beweren dat je 2013 maar beter niet koopt, ongeacht uit welke plek op deze bol de wijn komt.

Om heel eerlijk te zijn … ik vind dat niet altijd erg, dat   het    een    slecht   jaar       was – mijn excuses aan de wijnbouwers voor deze uitspraak! 2014 was in Piemonte in elk geval geen makkelijk jaar, ik heb er teveel wijnboeren een beetje zuchtend over horen vertellen – maar, het zijn wel net die jaren waarin je ontdekt welke wijnmaker echt de kunst tenvolle in vingers, hart en ziel draagt.
EN, k heb al veel 2013 geproefd
EN, vraag het maar aan de zakenpartner … ik ben een moeilijke madam als het op wijnen aankomt
(tenen en vingers krullend en ogen draaiend moeilijk)
EN … als 2013 dan echt een slecht jaar was, dan heeft GRAMOLERE pedomme heel goede wijnmakers!

We koesteren ze
ERG, diegenen die elke keer weer de keuze maken voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Want daar komt het uiteindelijk op neer, hoe makkelijker het wijnjaar, hoe meer gezonde en lekkere druiven om wijn mee te maken. Hoe moeilijker? Hoe minder druiven …

 

 

GRAZIE dus aan Mauro Veglio, Daniella Rocca, Alessandro Boido, Bruno Lafond en Sylvie Legros, Vincent Dureuil, Eric Forrest, Jean Marie Guffens, de mensen van Luccarelli en The Wine People…

GRAZIE voor jullie heerlijke en eerlijke flessen 🙂 elk jaar weer. Voor het verder kijken dan die eerste blik.

 

 

Dus, please please please … negeer wat je in boekjes leest over wijnjaren, trek je stoute schoenen aan en ontdek zelf dat niet alles wat geschreven staat persé waar moet zijn!

– zet 22 maart 2015 alvast in je agenda, dan laten we het je graag proefondervindelijke ontdekken – 

 

Geef een reactie