just for funZonder categorie

Welke wijn past er bij je kwelduivel?

Barolo ...  !
!

 

Soms knalt het leven hard, loeihard.

En die zin kan je op twee manieren lezen, met een smile en een beeldenparade in je hoofd van heerlijke reizen, fijne avonden met vrienden, avonden … jaja,

die eindigen met een beetje dronken en een duik in een te klein zwembad door iets te grote mensen.
Of die eerste kus, gestolen in het donkerte van de nacht. Waarna je zacht de deur sluit en niet anders kan dan glimlachen,

e i n d e l i j k !

Of als 18-jarige voor het eerst door Europa met je eigen auto, muziek loeihard door open raampjes. Meewaaiend met de wind en de zon.

Maar misschien zorgde die zin eerder voor een rouwstoet die te traag door je hoofd trekt. Zwart gesluierd en met verdriet dat je huid openrijt.

Nog steeds.

Die dood van een vriend, plots, veel te plots. Een kind, een moeder. Vertrouwen dat tegen de muur knalt en in stukken valt. gruzelementen 
Dat verdict bij de dokter waar nooit meer de hoofdtoon voert. Of de gejaagdheid en gehaastheid van dit leven waardoor je jezelf kwijt raakte. Jezelf en al je zijn.

Bekentenis

Beide stoeten trekken vaak tegelijk door mijn hoofd, spitsuur hierboven en elk beeld probeert een andere kronkel in die grijze massa uit. Wegwijzers gevraagd, desnoods een agent met fluitje. (Maar dan wel graag eentje waarbij dat sixpack geen ver verleden is … Als schrijfster mag ik ongegeneerd mijn zin en zinnen kiezen)

Bekentenis twee

Soms is het die grauwe rouwstoet die de meeste paadjes vindt en alle aandacht opeist. Luid claxonerend en hard, loeihard.

En twijfel, die immer aanwezige, juicht en triomfeert bij al die zwarte sluiers. Heer en meester over alle zon en schijn. Als een kwelduivel met teveel rood en zwart en punten.

 

 

En hier komt de titel! Welke wijn past bij jouw (mijn) kwelduivel?

Om een kwelduivel van je lief lijf en ziel te houden heb je een dikke huid nodig. Een beetje zoals “het vel” van nebbiolo, die druif van die wereldberoemde wijnen Barolo en Barbaresco. Net zoals jij is ze 1 van de minst bekende

f a n t a s t i s c h e
druiven in de wereld.

Dus, drink een Barolo, aka “the king of wine and the wine of kings”. Immers, met zo'n kwelduivel die je belaagt zet je maar beter die -onzichtbare- gouden kroon op je hoofd en regeer je je eigen wereld. WaterPEDOMMEookgebeurt!?

Mijn kwelduivel spuwt altijd vuur en rook en ruikt een beetje naar teer. Perfecte match dus met nebbiolo die in een hint van tabak en teer de kracht van vlammen houdt.? Maar je glas B geeft je ook een omarming vol rozen en violetjes, wat donkere thee en echt leder. Allemaal laagjes zinderend in smaak. Een beetje zoals al die mogelijkheden die jou maken tot die schitterende JIJ!

En dan dat einde met een knauw, omdat deze druif rust-tijd nodig heeft in vat en fles. Zoals iedereen wat tijd nodig heeft om die kwelduivel(s) de laan uit te sturen. Tijd die ervoor zorgt dat de wijn zacht en strelend en aaibaar en lipsmakkend, smaakpapillen-strelend-lekker wordt.

Begrijp je? Geduld en hoop verdrijven ook jouw duiveltjes en op een dag ….

 

– zomaar wat woorden aan elkaar geregen omdat ik graag schrijf en de zomer uitnodigt tot dwalen doorheen boeken en zinnen –

 

Geef een reactie