wijnverhalenZonder categorie

Carignan en Balls & Glory

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje … en een uitnodiging om Carignan uit Chili te ontdekken.
In de ballentent* van Wim Ballieu 🙂

Andres Sanchez & Wim Ballieu
Andres Sanchez & Wim Ballieu

Sorry Wim, ik luister teveel Youp van 't Hek en hij gebruikt dat woord zo ergens in 1 van zijn conferences. 't Moest gewoon eens in een post terecht komen.

De druif: carignan
Een druif geboren in Aragon in Spanje maar ook bekend in Noord Italie, Frankrijk, Zuid Amerika, Australie … toch wel een kleine wereldreiziger te noemen. Haar businessmodel? Ik geef veel sap, HEEL VEEL SAP. En veel kleur en een stevige "beet" aan je wijn.
Maar, zoals menig wijnbouwer ondertussen leerde: 't gaat zelden om de kwantiteit maar eerder om de kwaliteit.
En 1 van de manieren om wat kwaliteitsbewuste carignan in je wijngaard te krijgen is … oud (en wijs) laten worden.

Hoe druiven toch soms een menselijk kantje hebben – grijns.

Het land: Chili
Nieuwe Wereld wijnen. Kort door de bocht: ze kunnen niet direct terugvallen op eeuwenoude geschiedenis en streken die als kwaliteitslabel op flessen kunnen pronken. Nee, de Nieuwe Wereldlanden leerden ons dat je een druif drinkt en die vindt je dan ook op (en in) de fles.

De wijnboeren van VIGNO: Vignadores de Carignan
Het Spaanse woord voor wijnboer viñadores met de G van Carignan.

In 1939 werd Chili getroffen door een grote aardbeving en Carignan, overgekomen van Frankrijk werd toen voor het eerst aangeplant in de MAULE regio. Ze rekenden erop dat de hoge zuren en extra kleur van Carignan hun Paiswijnen wat zouden "pimpen".
JAAAAAREN later zaten er twee mannen samen, waaronder Andrés Sánchez, en vonden dat het tijd werd om een DO Denominación de Origen te ontwikkelen in Chili die gebaseerd was op kritische technische regels.
En so it goes: de regels voor VIGNO zijn

  • wijn uit de MAULE regio
  • minimum 65% carignan, van minimum 30 jaar oude wijnstokken
  • volgens het dry-farmed principe: geen irrigatie zodat de stokken zich een diepe weg in de ondergrond zoeken voor water

Mannen met plannen en een verhaal en vooral heel veel liefde voor hun druiven, wijngaarden en wijnen. I like those 🙂

12 wijnboeren bottelen ondertussen hun Carignan onder VIGNO.
Mijn ervaring met Carignan komt vooral uit de Languedoc, flessen van Domaine Magellan en Chateau Haut Blanville.
Twee domeinen die – eigen aan Gramolere – elegantie heel erg belangrijk vinden.

Zouden ze in het hete Chili diezelfde elegantie ook hebben?

Met sterretje:

Vooral de wijn van Gillmore bekoorde, een heerlijk aroma vol donker fruit, drop en potloodslijpsel … 80 jaar oude Carignan deed mij glimlachen. En dat is uiteindelijk toch de bedoeling van een glas wijn.

Je vindt deze wijnen niet bij ons … maar ik wou wel graag deze ervaring met jullie delen.

Chili – VIGNO – als je ze tegenkomt, probeer ze eens uit!

IMG_5763.JPG

DANK aan Jens 🙂 en Lisa voor de ervaring.
En wat de ballen van Wim betreft … ga een keer genieten bij Balls & Glory. De saus bij de stoemp was net-niet-mijn-bord-uitlikkend lekker en welke vulling je moet kiezen? Ik vond ze allemaal lekker :-))

IMG_5722.JPG

Een gedachte over “Carignan en Balls & Glory

Geef een reactie