nieuwswijnverhalenZonder categorie

de rode van Rocca

Gramolere … de naam van een cru* in Piemonte
Wie Piemonte zegt, zegt ook NEBBIOLO, die druif waar ik nog steeds head over heels verliefd op ben. Tja, je hebt zo van die verliefdheden die maar niet over gaan 🙂 Hoe ze zo af en toe verlangend zachtjes "kom dan" in mijn oren fluisteren.

Nebbiolo is een druif met karakter, ze heeft een prima ondergrond nodig – kalk en mergel waar het water goed doorheen loopt – liefst zoveel mogelijk zon en ze is een trage rijper. Met haar dunne schil is ze heel erg kwetsbaar, dus zachte handen zijn nodig.

DE druif van Barolo EN Barbaresco.

Wijnen die je niet vindt onder de €20. En als je ze vindt … gebruik ze dan voor een risotto of een brasato all barolo. Want eerlijk, ze geven je een hint van wat die 2 B's kunnen zijn, maar alleen dat. Echt, geloof me nu maar!

Daarom ben ik zo blij met de Rosso di Rocca.

RossoDiRocca

 

80% nebbiolo
10% barbera – die andere druif van Piemonte 🙂
10% cabernet franc – een tiental jaar geleden aangeplant op vraag van de universiteit

De druiven worden apart gevinifieerd … van sap naar wijn dus. Om daarna gezellig samen in een fles te duiken.

Vorig jaar was ik rond deze tijd bij Daniela in Barbaresco … "meid, ik heb maar tijd voor max 4 wijnen, want ik moet de hele rit nog naar huis op mijn eentje" zei ik nog,
.
.
.

12 wijnen later

nam ik met pijn in 't hart afscheid.

Maar, Daniela liet me toen ook de Rosso proeven en ik vond het zo jammer dat mijn leverancier deze fles van Albino Rocca niet in zijn assortiment had. 

Maar kijk en zie en juich!

Al zou ze hem mogen bottelen onder Nebbiolo d'Alba, Daniela houdt de traditie van haar vader in ere door dit niet te doen omdat het geen 100% nebbiolo is. 

En toch … je herkent die fluweelzachte, tedere aroma's van Nebbiolo, de Barbera geeft er een fruitkick aan en de Cabernet Franc zorgt voor frisheid en wat potloodslijpsel.
 

Een beschrijving die ik vond en die ik liever niet vertaal, omdat, tja

… a creeping fragrance of inky red berries, complemented by raspberry licorice and savoury, salted meat elements. You'll find, as we did, a terrific mouth-feel – juicy yet al-dente – infused with cherry-skin and black fig flavours. Pippy tannins and ripe acidity provide just the right amount of nip 'n' tuck and the length is long, angular and perfumed. We recently subbed this in place of a Pinot, to partner Duck confit, with delicious results. A match made in Alba.

OK, ik geef toe, niet de meest simpele wijn uit de winkel. MAAR … een ontdekkingstocht die je gewoon een keer moet proberen, echtentecht.

En voor €12,60 ontdek je aan een fijne prijs hoe schoon Nebbiolo kan zijn.

Barbaresco

*cru is een afgebakend wijngebied waar alles in harmonie is om de lekkerste wijnen te produceren.

Geef een reactie