just for funZonder categorie

kinderen en hun “moods” … welke WITTE wijn helpt?

Een telefoonlijntje met een fijne vriendin en het verhaal over de zoon die jaar 1 net geleefd heeft. Wie kinderen heeft kent misschien wel het boek Oei ik groei … over sprongetjes in de ontwikkelingen van je kleine of groter groeiende spruit die niet altijd even “smooooooth” verlopen.

Hmm, welke wijn zou ik haar kunnen aanraden bij de tantrums en de weinige uren slaap (des nachts). En wat komt er allemaal nog na jaar één?

Genoeg boeken die je kan raadplegen over de combinatie wijn en gerecht, scrol wat door deze blog en je vindt ook wel wat tips. Maar het humeur van je kroost en wijn?

2 zonen in de puberleeftijd en zo’n 14 jaar ervaring met wijn … ik denk dat ik klaar ben voor wat ongenuanceerde en tips met een itch, zomaar voor jullie!

 

Verdejo combineert perfect met een ontplofte %$#^pamper
Ken jij het? Een pamper die een ware explosie doormaakte, de geelbruine k.k tot onder okseltjes, over het ruggetje en net niet tot in de knieholtes.  En jij proberende om met zo weinig mogelijk vingers dat bundeltje stank van kleedjes en pamper te ontdoen? En die geueueueueur … Ok, na het badje – ik hield mijn zonen altijd onder de douche – schenk jezelf een glas VERDEJO uit en steek daar gezwind en met veel goesting je neus maar in. Verdejo knispert uit je glas in je neus met citrus (verfrissend) pompelmoes (roze) appel, peer en bloemetjes. Genoeg zuren om je te laten herademen en tegelijk verzachtend als een weldoende massage van je handen.

Een rebelse puberdag vraagt om Chardonnay
Je dochter uit het middelbaar heeft “haar kuren”. Volgende zinnen razen in een TGV-vaart om je oren: “Jij bent de moeilijkste mama/papa ooit”, “Jullie begrijpen mij gewoon niet”, “Het is hier altijd hetzelfde en ik mag nooit iets” … *
Haal die dure fles witte Bourgogne uit je kelder. Chardonnay als zacht wit steenfruit, verleidelijk wulps en tegelijk zacht als satijn. Klinkt dat niet goddelijk? In elk geval een pak beter dan die puber, toch 🙂

Ga voor Sauvignon Blanc als het voelt alsof de muren je besluipen.
Een hele dag met een dreinende peuter, die niets liever doet dan alle lego/duplo blokken doorheen het huis te gooien, jammert bij het eten, bij het slaapje, bij het zitten, stappen, liggen. Ga voor 1 – of what the heck – 2 glazen Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft vaak een “groene” smaak, grassig, citrus, pit. Ideaal om je in het midden van een fris geurende lentewei te voelen in plaats van in die kamer waar een peutertornado doorheen woedt.

Gramolere – voor elk moment een passende wijn – met de glimlach!

Liever rood? Eén van de volgende schrijfsessies 🙂

 

x
kaat

*voorlopig puberen de zonen niet op deze manier!

 

 

 

 

Geef een reactie