cursusZonder categorie

… op een bedje van gist

of ook wel gekend als de wijnterm “sur lie”

Een aantal van de witte wijnen bij Gramolere hebben een opvoeding “sur lie” gehad, en dan heb ik het niet over de bubbels – want die liggen sowieso allemaal een tijdje op een bedje van gist.
Vooral Jean Marie Guffens, die gekke kleine Belg die in Frankrijk pareltjes van wijnen maakt geeft al zijn witte wijnen dit zachte verblijf in de kelder,
jaja ze lagen zelfs in de wijnkelder van Steve Jobs.

Sur Lie

W A T?
dat hoopje stof dat je onderaan in het vat ziet liggen.
H O E  K O M T  D A T  D A A R ?
na de gisting, als alle suiker is omgezet in alcohol, sterven de gistcellen af en zakken ze naar de bodem van het vat of tank. Job done. Ze mogen hun C4 gaan halen.
Of toch niet? Sommige wijnmakers laten die dode gistcellen met rust zodat ze ontbinden en zich zachtjes vleien op de bodem.
W A A R O M?
omdat dit ervoor zorgt dat de wijn wat meer body (hellooooow Adele) krijgt en als extra bonus ook nog wat complexere aroma’s.
W I E  I S  D A A R M E E  B E G O N N E N?
De eerste wijnstreek die je tegenkomt als je recht van Parijs naar het Zuiden van Frankrijk rijdt.
De Loire in Frankrijk is niet de meest warme wijnstreek en hoe meer je richting Atlantische Oceaan peddelt, hoe ziltiger en mineraliger de witte wijnen uit deze streek proeven. Begin 20ste eeuw ontdekten de wijnboeren dat de muscadet in vaten die ze opzij zetten en een beetje vergaten tot die ene speciale gelegenheid – ’t was een andere tijd toen.
dat deze “honeymoon barrels” vertoonden een extra dimensie bij het uitschenken. Ze waren meer complex dan de vaten die ze zorgvuldig filterden.

M E E R wijnweetjes O N T D E K K E N?
kom dan eens langs op een proefavond 🙂 of verzamel een aantal vrienden en de wijnen met uitleg en weetjes en veel knipogen komen tot bij jou!

Volgende keer meer over B A T O N N A G E want dat heeft er ook mee te maken.

Geef een reactie