genietennieuwsZonder categorie

Rode wijnen geven mij stress


Yup, tussen de soep – bijna klaar – en de gepofte patatjes – in de oven – wissel ik mijn caffe in voor een glas wijn.

Ik weet dat het moeilijk te geloven is, maar mijn wijnkelder in huis is … U heeft een betere, daar ben ik zeker van! Dus, wat doe je dan op een druilerige herfstdag? Je opent de fles die je eigenlijk mee had voor die date met een fijne madam.

Eventjes twijfel ik nog, niet om de wijnmaker want die draag ik in mijn hart, maar omdat dit een blend van 3 druiven is, waaronder cabernet sauvignon. En cab en ik, wij hebben een niet zo vlotte relatie. Deze druif heeft echt wel genoeg zon en een lieve wijnmaker nodig, want anders geeft die voor mij teveel groene paprika in wijn. Tot grote frustratie van sommigen haal ik er cab 99% van de tijd ook blind uit. Zelfs al zit er amper 10% in de wijn. En ik hou niet van dat groene monstertje. Maar hey, dit is Guffens EN de Vaucluse!

Zijn Grande Trilogie is een blend van 45% syrah, 30% cabernet sauvignon en 25% grenache. Guffens in grote letters op het seventies label verzekert je dat de druiven van zijn beste percelen van Château des Tourettes komen. Hij geeft de syrah en cab druiven een mlf mee in eikenhouten vaten  – MLF: hier een moeilijk wijnwoord dat ik je graag een keer uitleg op een proefavond 🙂 – en de grenache mag lustig alleen in eik genieten voordat alles geblend wordt.

Wat geeft dat in je glas? 

Zwarte olijfjes,sappige donkere pruimpjes en een dot je ne sais quoi, ’t blijft Frans en Guffens. Maar die eerste teug … zijde die je streelt, mondvullend maar niet opdringerig, strak en tegelijk als een LBD – ik heb van die afkorting een aantal in mijn kast – zo verdomde elegant.

Ik hou van de intensiteit die rondtolt in mijn mond en tegelijk zacht streelt. Tja, wijn die emoties oproept … DE reden van Gramolere.

Ken je deze fles niet en hou je van rood? Verwen jezelf dan eens, want aan net geen €17 is dit inderdaad geen goedkope fles. Maar de kwaliteit die je krijgt is overdonderend.

De titel van dit stukje? Jean Marie Guffens staat bekend als 1 van de beste witte wijnmakers ter wereld. Hij haalt die kwaliteit in wit omdat hij minstens drie keer door zijn wijngaarden trekt om te oogsten voor zijn witte wijnen. En dat kan, want wit hoeft niet op de schil te weken om zijn kleur te krijgen, rood daarentegen wel. Dus oogsten moet in 1 keer … en dat geeft stress.

Ach, deze Grande Trilogie bewijst perfect dat hij het echt wel kan, dat wijn maken! Merci bien monsieur Guffens.

O ja, die date met die fijne madam is morgen … tijd genoeg om een andere heerlijke fles uit te kiezen 🙂

Geef een reactie