nieuws

“Pour the Champagne and let its mousse rise, like thousands of sparkling smiling eyes.”- Jared M. Brown

9,2 miljoen flessen Champagne streken in 2015 neer in Belgie … dat kwam ik te weten op de Belgische dag van de Champagnewijnen door het Comité Champagne een paar weken geleden.
Ze geven zelf ook toe dat dit waarschijnlijk niet een juist cijfer is, want er zijn wel wat Belgen die met plezier die kleine 3 uurtjes rijden om zelf hun Champagnekelder te vullen.

Om maar te zeggen, we blijven levensgenieters!

Morgen, vrijdag 21 oktober is het Nationale CHAMPAGNE dag … u weet hoe dat te vieren? Lang heb ik van vrijdag bubbeldag gemaakt, geen betere manier om je weekend te starten. Tipje 🙂

Net als – heb gewoon altijd een fles bubbels koud staan, al is het soms om je buren uit de nood te helpen – YUP inside joke.

2016 was voor de Champagneboeren niet het makkelijkste jaar. Te lang te koud, te nat, te stormerig, te … en die druiven staan al zo noordelijk te koukleumen. Sommige boeren verloren 70% van hun mogelijke oogst door te veel vries. Gelukkig kantelde het weer eind augustus en PEDOMME heel september. U herinnert zich vast ook wat een fijne Indian Summer we kregen.
Om samen te vatten, minder druiven maar … tjokvol kwaliteit.

U denkt aan die bijna 10 miljoen flessen die we nodig hebben hé? Halen ze dat dan wel dit jaar? Met minder druiven? Ik moet op oudjaar toch niet op zoek naar alternatieven? Of moet ik NU in mijn auto springen …

Kijk dat is het fijne en unieke aan Champagne, ze lijken wel een beetje op de Rode Duivels. HEUH???
Yup!

Weet u hoe alle voetbal-analysten telkens weer zeggen “er is nergens een ploeg met zoveel talent, zelfs op de reserve-bank knalt het talent” – jaja, nu nog wat beter scoren hé?
Maar wat een luxe voor die coach om als er iemand uitvalt, ziek is, … te selecteren uit dat talent en niet bang moeten zijn dat de kwaliteit van het 11tal daalt.

EN ZO … is het ook in Champagne. Sinds mensenheugenis worden er in de kelders reserve-wijnen bijgehouden. Wijnen (stille) van vorige oogsten. Hun doel?

  • in slechte oogstjaren als verzekering dat er genoeg flessen beschikbaar zijn “in the world”
  • om te blenden zodat elk huis jaar na jaar een typische eigen stijl kan verzekeren
  • en een deeltje gebruiken ze om de flessen na degorgement weer op en top te vullen

?En aangezien 2016 een kleine oogst heeft, speelt het belang van deze reserve-wijnen in Eerste Klasse!

Op de reserve-bank in deze mail:

  • je kan vanuit je luie zetel doorheen Champagne kuieren: www.360.champagne.com
  • je kan vanuit die luie zetel ook “afstuderen in Champagne”: www.champagnecampus.com
    al moet je af en toe toch wel uit die zetel voor de fles(sen)
  • wie MEER wil weten over reservewijnen: HIER met dank aan Peter
  • Gramolere heeft 1 rebelse wijnboer die vindt dat hij net als in Champagne ook jaargangen mag bleden … weet je wie ik bedoel EN weet je welke wijn dat dan is? De eerste 2 die mij het antwoord geven mogen zo’n fles komen halen!
  • de Champagnes – the real ones – bij Gramolere starten vanaf €24 … u vindt deze prijs/kwaliteit niet in de supermarkt, SALUTE!

Geef een reactie