genietenjust for fun

Luxe in een glas … omdat het kan! Durf jij dat ook wel eens?

Neh-Bi-jOO-loh

Heu? Nebbiolo, hierboven zie je hoe je het uitspreekt.
Heu? … een druif! enne WoEPsieDaiSY, niet zo maar een druif, NOPE. DE druif waar onderander Gramolere uit bestaat!
Heu? ok, als u deze derde heu zucht, dan moet u ECHT wel wat vaker langskomen hoor <<Voornaam>>! 🙂

Ergens in boeken uit een periode waar men schreef “vroeger was alles beter” – zo ergens in de 13de eeuw – staat deze druif voor de eerste keer vermeld. “Nibiol” was het toen.
’t Zou komen van Nobile of Nebbia … maar de ware oorsprong van de naam, daar hebben we een ritje met de DeLorean DMC-12 voor nodig.

Ik hou me aan de nebbia versie. Niets zo mooi als het raam openen, vroeg in de ochtend als de wereld nog stil is, zo ergens in april, uitkijken over glooiende heuvels, een opkomende zon en een zachte witte sluier mist waar de wereld een zachte duik neemt. Want ja, nebbia is Italiaans voor mist.
Wat heeft dat met nebbiolo te maken? Als de druif bijna rijp is en een heerlijke donkerpaarse kleur heeft hult ze zich ook verlegen in een zachte (mistige)sluier.

Pije-mOn-té

Yup, Piemonte. DE streek waar deze druif zich toont in al haar glorie. Barolo of Barbaresco staat er dan op de fles. Al raad ik je ook van harte de Langhe Nebbiolo “Angelo” van Mauro Veglio aan. Iets minder prijzig, maar een kleine barolo to say the least.

Een streek waar ik mijn hart verloor en een streek die ik mis tot in het diepste van mijn ziel. Het is te lang geleden, veel te lang dat ik er was. Ja, ik mis het rijden met een 500 over de bochtige wegen die telkens weer een hartveroverend stukje wijngaard tonen, de heerlijke mensen met verlegen twinkelingen in hun ogen die zo bescheiden hun wijnen laten proeven. Hun verhalen in dat heerlijke Italiaans. Hun passie, zo schoon. En ja! Centro Storico.

Het heerlijke aan wijnboeren en wijnstreken die je mist? … je haalt een fles uit je wijnkelder en je schenkt jezelf een glas vol emoties. Dat is de kracht van wijn – zeker voor een beelddenker als ik!

Benieuwd naar meer? Lees dan gerust verder voor mijn interpretatie van dit glas, de druif, de streek, de maker.

Maar sta me toe dat ik nog even mijn ogen sluit en dwaal door herinneringen.

Bent je er nog?
Druiven hebben hun eigenheid, hun karakter. Nebbiolo is een druif die ik koester. Om haar eigenheid, haar kracht, haar grilligheid, haar verleidelijke gedaantes, haar intense aanwezigheid – als je haar toestaat -, haar elegantie, haar …
Ze is niet de makkelijkste. Ze kan koppig zijn en zich hullen in stiltes.Tja, wat wil je als je van vat in fles wordt gedropt, in dozen gepakt en over 1000 km getransporteerd. Dan durft de wijn in je fles soms wel eens zeggen. Nope, nu niet, ik heb wat tijd nodig.

Plant haar niet in elke grond, ze heeft graag ruimte en lucht. Liever geen natte of koude voeten. En toeblief, graag ook op een plek waar de zon haar zachtjes en langzaam streelt, zuid, zuidwest bij voorkeur. Ze hult zich in een dunne schil, dus regen, hagel, onweer … allemaal aanvallen waar ze het moeilijk mee heeft. Want ze is kwetsbaar.
Die dunne schil geeft zelden veel kleur in je glas, maar denk niet dat ze een doetje is, want haar pitten zorgen ervoor dat ze een stevige tanninestructuur met zich meebrengt. Een opvoeding in hout om wat zachter te worden, daar houdt ze dan ook van.

Piemonte ligt aan de voet (pied) van de bergen (monte), de winters  zijn er kkkkkkoud, de zomers zacht, zelden zwoel, gelukkig maar, want de druif zou zomaar zonnebrand kunnen oplopen.

De mensen … in het noorden van Italie zijn ze iets minder luidruchtig en open dan zeg maar Napels. Al is dat gesloten karakter een mistgordijn dat snel voor je zal oplossen als je hen naar hun passie vraagt. Die heeft een zinderende elegantie. Ah, La bella Italia 🙂

Daniela Rocca is de 4de generatie bij Albino Rocca. Het is een dame waar ik heerlijke herinneringen aan heb en die mij de laatste keer dat ik bij haar was begroette met al haar passie, verhalen en wijnen.
Haar Barbaresco Brich Ronchi 2006 … vanop haar terras kijk je uit op hun Vigna Ronchi. Een plekje waar je van ’s middags tot de late avond van de zon geniet. Met de perfect bodem en stokken tot 70 jaar oud. Hun wijnkelder … daar ontdek je hun gedrevenheid, hun passie, hun perfectionisme, hun wereld. In hun flessen … daar ontdek je net hetzelfde.
Deze 2006 is al een tiener, maar BY JOVE … hij dartelt, hij speelt, hij zindert en hij omhelst je met een verlegen, twinkelende glimlach en … ik ben blij dat mijn wijnkelder nog een paar van deze flessen bezit, want ik wil deze wijn graag nog vaak ontmoeten, hij toont nog steeds niet alles waartoe hij in staat is!

Grazie Daniela, ik mis je, fijn dat ik je via je flessen zo af en toe kan ontmoeten !

Zondagse luxe in een glas … ik voel me een verwend nest en het enige wat ik daarvoor nodig heb is een kurkentrekker, een glas en een fles wijn met geschiedenis.

In de pleisterplaats leer ik je graag meer over wijn. En wees gerust, ik begon ooit ook met mattheus rosé 🙂 Maar … jaren wijnlessen, wijnmeester bij Den Bloeyenden Wijngaard, en ontmoetingen met passionele wijnmensen leiden tot … Kom eens langs! Er gaat eerlijk waar een zinderende wereld voor jou open, eentje die ik graag met je deel. 

Nieuwe agenda met wijn proefavonden vanaf volgende week!
– al kom ik graag op verplaatsing als je jezelf en je vrienden een keer op een zinderende wijnavond wil trakteren – ik ben een mail/telefoontje van jou en een TOPavond verwijderd.

Geef een reactie