just for fun

FWW met GraZie aan die ene man

die ene man die mij zoveel leerde over wijn 🙂

Hij schrijft nog steeds en hij doet dat goed, het leuke is dat ik dat gewoon mag delen! Bij deze dus: een FWW


Eentje over deze IenIEmieniE MonstertJes

FWW – GIST

Het FWW oftewel Funky Wijn Woord dat we deze keer onder de microscoop leggen Kaat, is gist.

Iedereen heeft de mond vol over terroir, het druivenras (ooh, die pinot noir, aah, die cabernet sauvignon of mmmm, die chardonnay) en de hand van de wijnmaker.
Maar de stille, noeste werkers, die er voor zorgen dat druivensap in wijn verandert, worden al te vaak stilgezwegen. Deze harde werkers zijn de gistcellen. Enorm kleine ééncelligen, een miljoen keer kleiner zelfs dan het puntje achteraan deze zin.
Zonder gist geen wijn, zonder gist geen omzetting van suikers in alcohol. Iedereen die zijn eigen brood bakt weet dat gist wonderen doet. Ook zo bij wijn. Je kan gist toevoegen, de zogenaamde gecultiveerde of geselecteerde gist (inderdaad die uit de pakjes waarmee je ook je brood maakt) of je kan rekenen op de omgevingsgistcellen die op de druif zitten en in de wijnmakerij rondhangen.

Zoveel wijnmakers, zoveel visies. Voor ons maakt het op het eind van de rit niet zo veel uit wat de wijnmaker hier doet, zo lang we je maar een heerlijk loepzuiver glas wijn kunnen serveren!
Wist je dat gist verantwoordelijk is voor een hele hoop van verschillende aroma’s in wijn. Dus die jongens doen heel wat meer dan suikers in alcohol omzetten. Ruik en proef maar eens een glas druivensap en vergelijk dit met een glas een wijn: een wereld van verschil net dankzij deze piepkleine, zich uit de naad werkende ééncelligen.
5 miljoen gistcellen, zoveel zijn er aanwezig in één druppel fermenterende most. Over een feestje gesproken!

Zin gekregen in een ander FWW? Tsjek de man zijn wijnwoorden alhier!

Geef een reactie