cursusgenieten

… en zeggen dat ik het altijd maar een saaie druif vond

Pinot Blanc
Pinot Blanc … nadat Jeanette van Chateau Bon Baron mij een tijdje geleden absoluut verraste met een 10-jaar oude Chardonnay die nog steeds mijn glas uit zinderde, zorgde ze er afgelopen donderdag voor dat ik voor deze druif viel.

” Noot van Kaat … Chardonnay is in de meeste gevallen absoluut pensioen-gerechtigd na een jaar of 3. Begraaf of cremeer die fles van €6 zeker na een jaar of 4, je gaat er echt niet “happy” van zingen.
Uitzonderingen, TOP-wijnmakers, bevestigen de regel, net zoals het prijskaartje, denk Bourgogne, maar alla :-)”

“Useful rather than exciting” zo omschrijft Jancis Robinson deze druif. En ja, dat dacht ik er ook over. Ze is net als Chardonnay een structuur-druif – waar heeft ze het over? denk je nu … tijd om een keer naar een avond in de pleisterplaats te komen! – maar in tegenstelling tot Chardonnay, een druif die zelden karakter of body geeft. Of ze moest Pinot Bianco heten en het op zijn Italiaans doen.

Maar de deze … hier ga ik echt wel van glimlachen!
En dat

  • uit een streek die nu niet echt beroemd of berucht is als TOP wijnstreek
  • gemaakt door iemand die amper 15 jaar een wijngaard heeft
  • en dan nog wel “een Ollandse in de Walen”

Jeanette kwam naar de pleisterplaats en won iedereen die er was, voor haar wijnen.

Twee dagen later haal ik dit restje – zie je het gouden streepje – uit mijn kkkkkooouuddde stockruimte.
WOW, nog steeds.

De baarlijke duivel genaamd O2

MAAR? Een fles wit, zo goed als leeg … hoe kan die 2 dagen later nog lekker zijn? Zuurstof is toch de baarlijke duivel voor wijn, het zorgt ervoor dat wat ooit hemels was, nu nog slechts slechte azijn is. Goed voor de krokodillen die leven in je afvoerbuizen.
HA 🙂

Jean Marie Guffens heeft wijnen die ook een eeuwigheid lekker blijven, als ze maar koel bewaard worden na opening. Ik vermoedde dat dat kwam omdat hij ze altijd lang Sur Lie laat liggen. En Jeanette gaf mij de wetenschappelijke uitleg.

Zuurstof is inderdaad het duiveltje in je fles. Hij vormt een pact met de flavonoiden in je wijn en samen zorgen ze ervoor dat je wijn na een tijdje geopend, nog slechts gootsteenwater wordt.

MAAR! Zolang je druivensap wijn in wording is, zorgt een dot zuurstof net voor meer & langer leven na de botteling.

Flavonoiden omarmen met veel goesting O2, ze komen voor in fruit, thee, groenten, wijn, cannabis … ze werken als anti-oxidanten, toffe peren dus.
Zij zijn de oorzaak dat je appel bruin kleurt als je hem schilt of doorsnijdt.
Zij zijn de reden dat je wijn sneller oxideert eens je een fles opent.

Als je ervoor zorgt dat deze “toffe peren” tijdens het vergistingsproces al in contact komen met O2 dan heeft een groot deel van deze flavonoiden zijn zuurstof-shot al gehad en zullen ze veel trager oxideren eens ze gebotteld zijn. Dan hoeft het niet meer zo nodig, zuurstof heeft dan veel minder effect op je wijn, want een deel van hun flavonoide speelkameraadjes zijn verdwenen bij de overgang van druivensap naar wijn.

En dat is wat Jeanette van Chateau Bon Baron doet. Als een ware Avatar beheerst ze de zuurstof in haar wijnkelder. Niet teveel maar ook niet te weinig. Zo zorgt ze ervoor dat je dagen kan genieten van de flessen wijn die je opent.

zo geniet ik na 2 dagen nog van een bodempje Pinot Blanc, yup, I’m smiling.

DAT, noem ik een echte wijn-meesteres.

Geef een reactie