just for funProefavonden

Een fles in shock

Een beetje een vrije vertaling van een wijn-fenomeen ook gekend als Bottle Shock

Griep

zei de dokter, mijn lijf was in shock. De temperatuur veel te hoog, de spieren te gespannen, de energie kwijt.

En ik ben daar niet goed in. In ziek zijn. Komaan lijf, werk een keer mee en doe niet zo flauw.

Pas toen ik aan Bottle Shock moest denken, kon ik me er een klein beetje bij neerleggen, bij dat lijf.

BS

Druiven krijgen tijd, om te groeien en te ontwikkelen, aroma’s en smaken te bottelen in de veilige cocon van druif per druif. Maar daar komt de oogst, en daar komt de wijnboer. Geplukt – door zachte handen, of danig door elkaar geschud door een machine -, geselecteerd in de wijnkelder, ontsteeld, of niet, maar in elk geval:

GEPERST!

En dan begint de magie. Suikers en gisten vreten elkaar vol goesting op en dat leidt tot belletjes en heat heat heat. Van druivensap naar wijn, dat gebeurt niet stilletjes. Inox of hout, sur lie, batonage, geblend worden, gefilterd, geklaard, …. allemaal opties, maar in elk geval

GEBOTTELD!

En dan … BS: Bottle Shock

Het gebeurt mij elk jaar wel 1 keer. Vol goesting open ik een pas binnengekomen, nieuwe jaargang van 1 van mijn favoriete wijnboeren. Benieuwd naar het verhaal van een oogstjaar. Uitkijkend maar een nieuwe vertelling en,

compleet in shock werp ik een boze blik richting mijn glas. De wijn blijft gesloten, niks verhaaltjes, geen aroma dat ontsnappen wil, zelfs de smaak is vlak en saai.

Deze fles heeft rust nodig, een paar weken tot maanden op adem komen. En ik geef ze die, met plezier, want ik ken mijn wijnboeren en de magie die ze in hun handen hebben.

Daar moest ik aan denken, toen ik vanochtend een uitzondering maakte voor een lieve klant en toch even naar de winkel toog. Hmm, gauw terug naar mijn zetel! Mijn lijf heeft gewoon last van bottle shock 🙂 na al die heat heat heat en al die spierspanningen is rust gewoon nodig.

Anders ontvangen jullie niet de service die jullie verdienen, dan krijg je Gramolere zonder de unieke (h)eerlijke aanpak. Dus ik verdwijn nog even in dat kratje.

Tip bij griep: thee, zetel, film, boek en tijd!

Bottle Shock is ook een (wijn)film uit 2008. Eén schone quote daaruit:

Steven Spurrier: Great wine is great art, my friend. I am, in effect, a shepherd… whose mission is to offer the public another form of great art and to guide its appreciation thereof.

Geef een reactie