cursusgenietenwijnhelden

WIJNHELDEN – tannine

“ik heb graag een wijn waarin ik kan bijten”

Ben jij dat die dat zegt?
Of heb je het al iemand horen zeggen en dacht je dan: WAT? bijten in wijn? Waar in-Dyonisius-naam heb je het over?

Ooit als eens in een donkere blauwe druif gebeten? Zo eentje die je op vakantie in Frankrijk uit een wijngaard plukte. (Ik weet het, ze zien er heerlijk uit, maar eerlijk zijn ze nog niet, ga tijdens de oogst maar terug, dan pas … ) De weerstand die dat schilletje geeft gevoeld? Hoe je met je tanden dat laat knappen, en hoe je dan een wat droge mond hebt? Wijn om in te bijten is een beetje hetzelfde 🙂
En … vaak bedoelen mensen dan ook, een wijn met een stevige portie TANNINE.

Maar wat is dat dan? Tannine?

Hold your horses want hier komt wat theorie: TANNINE refereert naar een soort molecule: polyphenol.
Polyphenolen vind je in: pitten, bladeren, schil van bananen, kiwi, druiven, en ga zomaar door. En ja, ook in hout trowuwens.

En hoe komt dat dan in mijn wijn?

  • doordat het sap een tijdje geweekt is in/op/onder de druivenschillen
  • doordat de wijn gerijpt is in eiken vaten

Naast deze 2 belangrijkste oorzaken nog wat bedenkingen; ook in de pitjes en de steeltjes vind je die polyphenolen/tannine. Trouwens, rode wijn krijgt zijn kleur van de schil (niet van het witte sap) en hoe langer die inweektijd – maceratie – duurt, hoe droger en vaak ook complexer je wijn is.

De ene druif heeft ook meer taninne dan de andere. Cabernet Sauvignon & Nebbiolo hebben er hopen, Pinot Noir aan de andere kant, heeft er niet zoveel.

 

 

Tijd & Tannine

Time “wasted” in  de wijngaarden en de kelder, die tijd, dat is de grootste vriend en soms ook wel vijand van de wijnmaker.

– nu al oogsten of nog even niet, persen met steeltjes of zonder, hoe lang op de schilletjes laten weken, wel op eiken vaten of niet, en welke vaten dan, grote, kleine, … en hoe lang? En … –

Maar alle liefdevolle aandacht dan en daar, proef jij even later, of misschien wel een decennia verder in jouw glas.

 

Als dat niet magisch is?

 

Tannine beschermt je wijn. Als een ware anti-oxidant vertraagt hij de tijd in je fles wijn en houdt die in TOP-conditie. Tegelijk zorgen deze kleine monstertjes er ook voor dat de kleur lang levendig blijft.

 

Maar hoe herken ik dat dan?

Als je mond helemaal droog wordt, terwijl je net een (h)eerlijke slok had. DAT gevoel.
Als je van een banaan bijt die eigenlijk nog wat te groen is. DAT gevoel

Dat samenspannen in je mond, alles droog en alsof je tanden een kleine aanval van woeste druiven ondergaan. DAT gevoel.

 

Geruststelling … naarmate ook jij de tijd laat verstrijken voor die flessen zullen de tannine elkaar vinden en als kleine stofwolkjes neer dalen in je fles en daar komt een zachte, soepele, fantastische wijn.

 

 

 NOG VRAGEN? ik lees je graag hieronder!

 

Geef een reactie