genietenwijnhelden

WIJNHELDEN – en hun (h)eerlijke ogen

“la beauté est dans les yeux de celui qui regarde.” – Oscar Wilde

Just look at it 🙂

JA, het aller aller aller eerste wat je doet als je een glas wijn krijgt?
KIJK! Geef je ogen de kost en maak kennis met de wijn vanop een afstandje.

Wil je de beste omstandigheden? Kantel je glas dan een beetje van je weg en hou het tegen een witte achtergrond; ga voor tafellaken, muur, groot soep-bord, het witte hemd van je buurman / ober of het uniform van de verpleegster (ook als je pas bevallen bent, kijk je eerst naar je glas Champagne, wat was jij anders aan het denken bij die verpleegster?)

Waarom?

de kleur van je wijn dank je aan de schillen van de druiven. Als de wijnbouwer de druiven zou pellen (ik weet het, utopisch en gewoon een beetje gek) en elk contact met de schilletjes zou mijden tijdens het persen … dan is wijn heel duur water in chique flessen.  Het sap van alle druiven – de obligate uitzondering daargelaten – is kleurloos!

Hoe langer het druivensap weekt in de schillen, hoe meer kleur je krijgt. Maar het gaat niet alleen over wat kleur. Nee, het gaat ook over karakter, structuur, aroma´s en tannine die zo mee het sap tot een unieke wijn maken.

Bij een glas witte wijn

van een waterig, mistig, amper zichtbaar zonnetje tot de gouden ploert die zo vaak al de afgelopen weken de hemel tooide. Al die kleuren geel vind je in een glas wit.

Houvast van de WIJNHELDEN:

  • hoe lichter de kleur, hoe minder schilweking (maceratie met een wat chiquer woord), hoe frisser en lichter vaak ook de wijn.
    Denk: zomer, zon, voeten in het zwembad, een chicklit om te lezen en een Pinot Grigio (en Giorgio Clooney 🙂 )
  • kleurt je glas bijna goud …. hoogst waarschijnlijk heeft die wijn een éikenhouten´verblijf gekend in de wijnkelder. Vaten geven witte wijnen een gouden glans en zorgen voor meer diepgang, complexiteit en body.
    Denk: winter, open haard, schapenvelleke, film-klassieker, (met Marilyn Monroe?) dekentjes en een glas houtgerijpte Chardonnay.

En als je glas rood kleurt …

ook hier stelen je ogen heel wat wijnwijsheid uit je glas

  • hoe lichter de kleur, hoe lichtvoetiger de wijn en hoe koeler je hem kan schenken. Een sappige Gamay of een soepele Cabernet Franc. En SI, een huppelende Dolcetto.
    Al kent een echte WIJNHELD de uitzonderingen: Nebbiolo en Pinot Noir geven weinig kleur, maar damnyou die complexiteit in je glas! Van breekbare framboosjes over violetjes, donkerroderozen, zwarte thee en pruimpjes naar teer en sigaren en gebrande koffiebonen.
  • van bordeaux – theaterdoeken rood – naar donkere purper-blauwe pruimen en haast diep zwarte kersen. Rode wijn om je tanden in te zetten, bij voorkeur bij een stevige, bloed-druppende, geroosterde steak. Vaak ook wat getempert en structuur gegeven in houten vaten, maar wel wijn om in te bijten. Hoe donkerder de kleur, hoe warmer je hem schenkt. DENK: rond de 16 a 18 graden.

 

123 123 123

Nu je een expert bent met je ogen … mag je walsen met je glas.
HOW HOW       eerste nog dit: Just snif it!
Want ow, yeah … drinken is er voor een WIJNHELD nog eventjes niet bij. Noem het voorspel!


“And above all, watch with glittering eyes the whole world around you because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places. Those who don’t believe in magic will never find it.”

Roald Dahl

 

 

Geef een reactie