genietenwijnhelden

WIJNHELDEN – hier met die neuze neuze

 VOOR u ook maar verder leest … bekijk even dit filmpje

OK, wie heeft er hier een pr@tje gelaten kreunde ik zo ergens rond een uur of 11 vandaag, toen een mengeling van rotte eieren en zwavelwalm mijn neus teisterde. ´t Bleek een pistolet met wel erg rijpe Brie te zijn.
Haalde u bij het lezen van bovenstaande ook uw neus op?  Dan bent u niet de enige hoor, en u dacht er vast ook bij “aargh, vreselijk vind ik dat, zo´n stank” en u voelde zich een heel klein beetje ongemakkelijk.

Grappig toch, slechts door het beschrijven van een geur breng ik herinneringen en wat onbehagen bij u teweeg…

Amygdala & hippocampus

Twee Latijnse woorden die die plekjes in uw hersenen benoemen waardoor u geuren herkent EN tegelijk de bewaarplaatsjes voor al onze emoties.
Et voila, DE reden waarom u gaat glimlachen van Zwitsal baby-shampoo, een keuken die naar appeltaart geurt en een BBQ waarop net kwistig kruiden werden gestrooid. Je kan niets ruiken zonder iets te voelen, die (h)eerlijke senses toch!

Just snif it – stap 2

Nadat je je ogen de kost gaf, Just look at it!  breng je je glas wijn naar je neus of je neus naar je glas wijn – al is dat niet altijd de meest praktische manier – en … RUIK!

Waarom?

  • omdat als je dan azijn ruikt (je wijn overleden is) of een schotelvod die veel te lang heeft liggen liggen en nu ligt te stinken (je wijn kurk heeft). Dan is dat het moment om je wijn zonder enig schuldgevoel door het afvoerputje te gieten. Echt moedige mensen proeven nog eens, maar gelukkig word je daar niet van. Doorgaan op eigen risico dus.
  • omdat WIJNHELDEN zo hun wijngeheugen trainen en ontdekken wat ze wel/niet lekker vinden en druiven en streken leren (her)kennen
  • omdat je lijf zo alvast in geniet-modus komt en je smaakpapillen in start-positie
  • omdat je jouw tijd vertraagt en een kleine ode aan de wijnbouwer brengt die een heel jaar noest werkte in wijngaard en kelder

Hoe?

gewoon,
je neus in het glas stoppen en ruiken en eventueel je ogen sluiten.
Dat ziet er soms wat raar uit; zo een hoopje mannen en vrouwen rond een tafel met hun neus in hun glas en hun ogen toe, maar als je het “zien” weghaalt dan krijgt je “ruiken” meer ruimte. Niks moeilijk aan dus… tot je probeert wat je ruikt ook te benoemen.
En dan ligt die geur vaak op het puntje van je tong 🙂
Oefenen, heel veel oefenen en aan alles en iedereen ruiken.

By faaaaaaar

1 van de mooiste momenten bij het wijn-drinken. Voor mij toch. Net omdat ik door mijn neus in een glas wijn te stoppen reis en dwaal door mijn geheugen naar de meest (h)eerlijke momenten. Het maakt dat je een glas nooit alleen drinkt …

 

Wie meer wil weten over geur raad ik met veel goesting deze film aan – The empire of scents

 

“Tasting is a farce,” she said with her eyes closed, nose deep in the bowl of the glass. “The only way to get to know a wine is to take a few hours with it. Let it change and then let it change you. That’s the only way to learn anything—you have to live with it.”
? Stephanie Danler, Sweetbitter

 

Geef een reactie