wijnhelden

WIJNHELDEN – OUCH, ik verbrand

Een druif heeft zon nodig.

Daar krijgen ze kleur van, daar groeien ze van, daar bouwen ze karakter mee op, daar …
Let maar eens op, de meeste wijngaarden liggen in een prima vakantieklimaat voor wie graag zon en wat wind heeft. En als het even kan, wat afkoeling des nachts als je onder je zijden vakantie-lakens ligt 🙂

Ouch! Verbrand

 

 

Maar eigenijk is het niet zozeer die stralen die ze willen, nee, liever een zachte omarming van de zonen-warmte. Immers, afhankelijk van de druif is de schil niet echt bestand tegen felle stralen.

Sommige druiven zijn eerder Clara Cleymans, terwijl anderen de weerbaarheid hebben van een Tina Turner.

Hoe pak je dat dan aan als wijnmaker in een zonovergoten gebied, neem Limburg dezer dagen bijvoorbeeld.
Neem je een grote spuitbus Factor 50 en ga je daarmee doorheen je wijngaarden? Of koop je een geweldige hoeveelheid parasols?

  • geweldig toch, dat er een ander woord is voor regen (plu) of zonnestralen (sol) – tussendoortje – waar staat die para dan eigenlijk voor?

Hier komt de kunst van het snoeien kijken.
Een wijnmaker knipt niet zomaar lustig bladeren om zijn domein er schoner en opgeruimder uit te laten zien.

Nope, hij beslist aan de hand van

  • hoe is mijn wijngaard georiënteerd? Ochtendlijke zon of snoeiharde middag-stralen?
  • een steile helling of het zwoele plateau?
  • druiven die veel zon nodig hebben en dat graag traag doen of druiven die veel sneller content zijn?

Allemaal factoren die bepalen hoe en hoeveel de wijnmaker snoeit. Graag veel schaduw of liever lustig open en bloot hangen … en daarbij onthoudt hij ook; ’t zijn de bladeren die ervoor zorgen dat de suiker in de druifjes terecht komt.
– weet je nog, fotosynthese uit die biologie-lesjes.

Verbrande druiven zorgen voor gekke smaken in je wijn en, ze hebben uiteraard ook veel minder sap.
Kort door de bocht?

Net als mensen dus, graag jezelf goed beschermen; onder een boom, parasol of onder een laagje Factor 50 EN … genoeg drinken. Water uiteraard.

Maar, sinds kort kan je ook de wijnen van Gramolere ontdekken per glas. EN, op het koelste terras.

Deze week:

Bubbelend drinken
Cava Celebrandum €4

Easy drinken
Miss Grillo uit Sicilie – Colpasso – €4
Sappige Primitivo uit Puglia – Luccarellli – €4
Smaakbommetje Carignan uit de Languedoc – Histoire des Gouts – €4

Luxe drinken 
Chardonnay zoals in DAMN Jean Marie – Verget du Sud – €5

Belgisch TOP wijnen
Pinot Grigio van  Chateau Bon Baron – €6
Acolon van Chateau Bon Baron – €6

 

 

 

 

 

Geef een reactie