wijnhelden

WIJNHELDEN – hot wine, summer in the glass

Warm

Yup, zalig hee … die zomer die maar verder zomert.
Niemand meer die de thermometer in de gaten houdt, want een blauwe hemel groet elke ochtend jou en de dingen 🙂 en dan weet je, ’t leven is gul.

Gulle wijnen horen daarbij, maar hou daar toch maar een beetje de temperatuur van in de gaten.
Want te warm haalt alle plezier uit je glas.

Schenk

6/8°C: champagne zonder jaartal, jonge witte wijn
8/10°C:  champagne met jaartal, witte en rosé prestigechampagne, rijpe witte wijn
10/12°C: oude champagne, complexe oudere witte wijn
12/14°C: zoete wijnen, oxidatieve wijn zoals vin jaune, amontillado-sherry, oloroso-sherry
14/16°C: lichte rode wijnen zoals jonge Gamay, Pinot Noir en Dolcetto, versterkte wijnen zoals porto en Rivesaltes.
16/18°C: alle andere rode wijnen.

Bovenstaande is het “ültieme” advies, met dank aan Stefaan Soenen van Winetales voor deze opsomming

Regels

Ik ben geen fan van regels, maar neem de deze maar als lieve raadgever. Al vraag ik je ook met graagte … vind de temperatuur waar jouw lijf van gaat zinderen.
Experimenteer! En … dat is het makkelijkste als je wijn (ook je rode) eerder wat te koud is.
Wat warmte van je handen of de omgeving zal snel effect hebben op je wijn eens in je glas, moest je het toch te koud vinden.

Waarom?

Wijn reageert, net als jij op graden. Zoals de zomer en warmte ons aanzet tot een meer ontspannen, relaxte houding – jouw ideale temeratuur?
– geef mij maar zo’n graad of 25, dan … ,)

Maar, er zijn er die het liever wat frisser hebben. Mijn jongste bijvoorbeeld … geef die maar wat frisser leven.

Ieder mens zijn karakter, ieder mens zijn temperatuur. En dat geldt ook voor wijn!

 

Zomer

Tips om je wijnen in deze zomerse zomer snel koel te krijgen … HIER!.

 

Paulo Coehlo
schreef een schoon boek waarin de woestijn een rol speelt, ik herlees het binnen een paar weken als er even echt niets moet

“The dunes are changed by the wind, but the desert never changes. That’s the way it will be with our love for each other”
? Paulo Coelho, The Alchemist

Geef een reactie