cursusgenietenwijnhelden

WIJNHELDEN – zoveel meer (of is het minder)

 

’t is oogsttijd dezer dagen in wijngaarden.
bwaaaah, een beetje – door die (h)eerlijke zomer (sluit even je ogen en denk aan die dagen, waar je wist, ik trek de gordijnen openen en ik kan mezelf baden in zonlicht. Voel die warmte zachtjes je huid strelen en geniet nog even na van al die wolkenloze blauwe hemels die eindeloos en voor eeuwig leken) hmmmmm

 

ik dwaal af (ook niets nieuws, maar alla, blijf nog even bij me)

In vele gebieden is die oogsttijd door die zomerse zomer, dus al
een dag,
een paar,
een week,
of meer
geleden. De druiven zijn geplukt, gesorteerd, gekeurd, geperst.

Zeker wit logeert ondertussen al in vaten en van 1 ding kan de wijnmaker die zijn wijnen in houten chaletjes te logeren legde zeker zijn … er zal minder in het vat zitten dan wat ik erin stopte.

 

HEUH? Minder? Waarom?

Omdat de engeltjes ook graag een deeltje van die (h)eerlijke wijnen proeven, omdat ze ook graag een feestje bouwen en als de tijd eindeloos is, dan heb je graag een zinderend glas wijn bij die tijd, die gesprekken en die vrienden.

Dus stiekem, als alle wijnmakers dromen van … tja, waar dromen die eigenlijk van? dalen ze op kousevoetjes naar beneden, openen die vaten, vullen een glas, kijken, ruiken, walsen en proeven ze. En als het proeft als “engeltjes die op je tong 🙂 ” dan vullen ze wat flessen en verhuizen ermee naar hun hemelse vertrekken. Vandaar dat, terwijl die wijnmakers dromen hun vaten leger raken.

 

En, als je deze reden niet gelooft, dan maak ik je wel iets anders wijs.

Maar doe maar, leg 1 van de komende dagen maar een glas wijn op het rooster, enfin, zet het met een bodempje wijn in een glas in je keuken of desnoods naast je bed. Vergeet het een paar dagen en kijk, leeg is dat glas. En nee, het was niet 1. de poetsvrouw of 2. je kinderen. Echt niet, want dan zou het glas 1. afgewassen in je kast staan of 2. onherroepelijk kwijt, verdwenen, weg heel dat glas, ergens in een lego-doos of onder die berg sokken naast het kinderbed.

Wijn =druivensap aan 8 tot 13% alcohol en alcohol verdampt, verdwijnt, lost op in de lucht en neemt daarbij al het druivensap mee. Prozaischer is het niet.

Maar ik vind mijn verhaal schoner en met mij, heel veel anderen.  The Angels’ Share – La Part des Anges het is een wijnbegrip.

 

Deze post omdat ik een tijdje geleden  The Angels’ Share van Ken Loach zag.

De film opent bijvoorbeeld met een scène in een station, waar een zatlap van het perron dreigt te sukkelen. De stationsverantwoordelijke probeert hem via de luidsprekers van de sporen weg te houden, maar de dronkaard heeft geen idee waar de stem vandaan komt. Waarop de stationsverantwoordelijke zegt: “This is God speaking!”

Dat heerlijke gevoel voor humor zal de film blijven drijven, ook al schuiven Loach en Laverty er genoeg schrijnende scènes tussen. Maar het is alsof die tegenslag en achterstand voor één keer helemaal mogen verdampen, zoals de 2% alcohol die tijdens het gistingsproces van whisky verdwijnt en het Aandeel van de Engelen wordt genoemd. – Ruben Nollet (Cobra)

Eentje voor de meer herfstigere dagen die nu toch al tiptenend er aan komen. Een feel good film om van te genieten met

 

 

 

 

 

 

 

 

 

een lekker glas whiskey. En hoe ik ooit van wijn naar whiskey ben gedronken, dat is voor een andere keer.

Nog deze quote uit de film die ik je graag schenk als tip bij het kopen van een wijn waarbij JIJ gaat zinderen. Koop er 3 flessen van:

Eentje om te houden
Eentje om te ruilen
Eentje om te drinken met vrienden x

 

Geef een reactie