cursusgenietenwijnhelden

WIJN ABC – Teinturier

Rode wijn komt van blauwe druiven

JA

Maar niet omdat er rood sap in zit hoor!

Heu? Op die foto toch wel?
Tja … dat is dan ook een uitzondering die de regel bevestigd!

Ok, stop even met lezen, spring op je fiets naar de dichtstbijzijnde groente en fruitboer, zoek er de mooiste blauwste druiven uit (betaal) fiets fluks weer naar huis, pluk 1 druifje van die tros, plaats het voorzichtig op een snijplank, neem je scherpste keukenmes en snij die druif heel voorzichtig volgens de gulden snede door en …

KIJK

Yup, het binnenste is wit!

Ok, je had ook gewoon 1 druifje kunnen kopen maar druiven zijn gezond, dus ik heb alvast wat aan je gezondheid bijgedragen nu 🙂
Rode wijn ontstaat door het weken in de schilletjes – en JA, voor rosé geldt dat ook, alleen iets minder lang.

Een teinturier is die druif die het graag een beetje anders doet.

1 nobele (on)bekende in deze categorie: Alicante Bouschet
Een kruising van Grenache Noir en Petit Bouschet en daar stopt het kruisigings-verhaal niet, Petit Bouschet is namelijk al een kruising van Teinturie de Cher & Aramon. De voorouders met rode pulp.

Deze druiven vind je nog amper, maar de wijnboer die ze heeft, gebruikt ze graag voor een extra shotje kleur in zijn rode wijnen. Immers, deze druiven hoeven geen uren of dagen te weken en geven gekleurd sap zonder veel tannine.

Een beetje zoals een extra snufje zout in je pasta-saus 🙂 of

Geef een reactie