genieten

Gramolere & herfst (wijn 2)

Herfst

dan denk ik ook aan: wandelen, bossen, champignons, everzwijnen.
En jassen en zachte sjaals en een beetje verkleumen.

En dan thuiskomen en dat stoofpotje dat staat te pruttelen. WILD!

… de mooiste wandelbossen in de herfst vind je in het zuiden van ’t land. Ok, zuid-oosten quoi 🙂

En daar vind je ook 1 van de lekkerste wijnhuizen uit dit landje – eentje met een Ollandse tongval trouwens: Chateau Bon Baron van Jeanette & Pjotr.

Hun Acolon is een rode die perfect past bij wild pruttelende stoofpotjes en kouder wordende avonden.

Acolon
… een “neuzuchtung” ik vind het woord passen bij die bossen, everzwijnen en stoofpotjes – i know, ik mis zo af en toe een vijs -.

Neuzuchtung of nieuw gekweekt; nieuwe druiven die ontstaan zijn door kruisingen.
Dat is ook de Acolon: een druif die geboren is uit een standje van Dornfelder x Lemberger.

Zijn er dan nog niet genoeg druiven? Tja, in Belgie heb je niet zoveel zon & warmte voor blauwe druiven, de Acolon heeft die gelukkig niet nodig.

  • Ze rijpt vroeg – ze heeft dus niet perse een Indian Summer nodig –
  • geeft veel kleur – altijd leuk –
  • met een hoog mostgewicht – een stevige dot suiker in de druifjes. –
  • en weinig tannine – geef mij maar wat houtopvoeding -.

Yup, deze herfst gaat er ook Belgisch open: Chateau Bon Baron Acolon.
Een wijn die je glas vult met een donkerrode warmte. Braambessen en donkere pruimen (herfst) walsen met framboosjes (restje zomer), ideaal dus om niet al te snel richting winter te tenen.
Hele zachte rijpe tannine zorgen voor kracht en een beet en versmelten perfect bij een stevig potje wild.

O ja, op 19 september besloten de Vlaamse Sommeliers om deze fles Zilver te geven – en dat was niet de enige Bon Baron die een schitterend rapport kreeg!

 

Jeanette in de pleisterplaats een tijdje geleden, waarbij ze alle gasten een beetje stil liet worden … en stil is goed 🙂

Geef een reactie