genieten

Gramolere & herfst (wijn 3)

Alle goede dingen komen in 3 … en een halfke,
uiteraard komt er ook nog een halfke!

Herfst & champignons

’t is de tijd waarin de zon zich des ochtends wat langer in haar wolkendons wentelt en graag al vroeg haar bedje in duikt
en zo ook de wereld steeds meer in schemer hult.

Verlegen en langzaam sieren ze dan de bossen, komen ze uit hun schuilplaatsen

en wij, wij mogen genieten van deze meest verlegen groente.

En ook al zijn die witte of kastanjechampignons in elk seizoen lekker,
de herfst is toch echt wel HET moment waarin onze smaakpapillen verwend worden met de meest uiteenlopende soorten.
Shiitake, morieljes, funghi porcini aka eekhoorntjesbrood (hoe schoon is dat), Canatharellen …

Nee, neem mij niet mee op pluktocht, ik sta niet in voor mijn kennis, ik vertrouw op mijn groentenboer.
En JA, kuisen dat laat ik graag aan mijn gasten over … maar ze klaarmaken doe ik met veel goesting!

In de pan, in een risotto, in een pasta, in de soep, op een toast met een klatsch room bij

 

 

 

 

En dan heb je die ene mythische champignon, sommigen betaal je evenveel als een 1 karaat diamant; Il Tartufo.
Als de bladeren vallen en de bosbodem bedekken met dat knisperend gouden bladeren-tapijt, dan start de zoektocht.
Met varkens of met honden, soms zelfs stiekem in de nacht, zodat de buren niet ontdekken waar je ze zich verbergen.

Ik ben fan, wat schaafsels zorgen voor een ware explosie. Eerst in je neus – JA ook aan je eten ruiken is nodig, voorpret heet dat – en daarna in je mond.
Toch voor wie houdt van dat zwoele aardse een met weinig te vergelijken overheersende bedwelming, die verleidt
en je bij je nekvel meesleurt naar werelden vol ondeugende kabouters en wouden waar de hobbits net vandaan komen.

🙂

Deze herfst maak ik een risotto met funghi EN schenk ik daarbij een Albino Rocca Barbaresco Angelo (hun eerste jaargang).
Weinig druiven kunnen mij die delicate, elegante en rood-oranje-glazen met een gouden randje geven als Nebbiolo, (ok, Pinot Noir dan 🙂 )

Deze Barbaresco is een ode van de dochters aan hun vader Angelo. De druiven komen uit zijn lievelings-wijngaarden en wordt in de kelder opgevoed zoals hij dat graag deed.
Een hele lange schilweking en vinificatie in conische eiken vaten en daarna 20 maanden rusten en … zo krijg je

1 van de weinige wijnen die proeven naar alle liefde voor nebbiolo, het leven & tederheid.

En kunnen we dat niet allemaal een beetje gebruiken?

 

dag op dag 7 jaar geleden stapten we voor het eerst binnen in Werf 15

Geef een reactie