genieten

WIJNHELDEN – La Bella Barbera & Pino

dank aan HAVE A NICE WINE TODAY voor de foto

 

It all starts here …

In de blik van een wijnmaker :)

Guiseppe aka Pino, 1 van de 2 zonen van Agistino Pavia die trots de oogst 2018 op beeld laat vastleggen.

Noord-Italie – Piemonte – Asti – Agliano Terme, 1 van de vele dorpjes die je – al meanderend langs de bochtige weggeltjes in Piemonte passeert. Nog beter? Er even halt houden!

Want hier huizen 3 mannen; vader en 2 zonen, die hun hart en ziel in hun wijngaard stoppen. Hun levensmissie? Barbera op de wijnkaart zetten. En niet op zomaar een wijnkaart.
Nee, op de wijnkaarten voor levensgenieters, langzame wijn-drinkers en nieuwsgierige, gulzige aagjes.

 

Barbera

In Piemonte mocht deze druif lange tijd alleen maar haar wortels nestelen op die plaatsjes waar het wat kouder, natter, killer was. Immers, Nebbiolo is hier de fonkelende ster aan het wijn-firmament.
Het is Nebbiolo die, net boven de nebbia sluiers, hoger op de hellingen badend in heel veel zuidelijke zon, het gebied overheerst, immers hij is DE druif voor Barolo & Barbaresco.

Spoel met mij even terug  naar de jaren 80 van vorige eeuw (aargh … ben jij ook van de generatie die kan spreken over “‘ïn de vorige eeuw”‘)
toen Giacomo Bologna van het wijndomein Braida besloot om deze vrouwelijke druif te eren.

Ik stel me zo voor dat hij door zijn wijngaarden wandelde, een tete a tete hield met La Barbera en besloot … wij gaan wij samen eens de wereld wat lekkerder maken!

  • ik geef je alvast meer aandacht in de wijngaard: grondig snoeien zorgt er immers voor dat er meer kwaliteit in het sap overblijft
    zo counterde Giacomo ook het hoge zuurgehalte van La Barbera
  • en in de wijnkelder laat ik je wat rijpen in eikenhouten vaten
    zo zorgt hij ervoor dat er wat meer “beet”in de wijnen komt, want deze zachtaardige druif heeft niet veel tannine,

En zo ontdekten de ietwat norsere Noord Italianen, dat Barbera tot meer in staat is dan lichte, ietwat zurige wijnen,
ideaal om de pasta en de charcuterie weg te spoelen op een doordeweekse dinsdag of in de wijn-kroeg.

Nee, nee, een Barbera d’Asti en zeker een Barbera d’Alba hoef je dezer dagen niet te onderschatten. Tijd dat we dat hier in Noord Belgie ook omarmen!
Uiteraard blijft het een wijn die je heel veel rood knisperend fruit geeft, maar steeds vaker proef je ook wat zwarte braambessen – diegene die het lekkerste zijn als je ze tegenkomt op bos-wandelingen, kleine  zwarte diamantjes die je dorst lessen – en als het een Barbera is die in eik is opgevoed, dan heb je een vrouwelijke druif die haar mannetje staat.

 

 

Mijn eerste kennismaking…

met Barbera ooit en nog steeds eentje die ik koester!

Ik hou van
hoe de framboosjes en aardbeien mij naar de zomer katapulteren,
hoe deze wijn als een ragfijne ballerina op spitsen op mijn smaakpapillen wervelt

en

hoe de diepdonkere kleur in mijn glas naar mij knipoogt terwijl ik geniet van de haast fluweel-achtige afrdonk.

Elk jaar weer, slagen de broers, onder het alziend oog van de papa … OW YEAH! erin, mij te verrassen met een NOG BETERE versie van deze ” wijn voor alle mensen ” uit Piemonte.

Grazie Agostino, Guiseppe en Mauro en please please please, blijf die (h)eerlijke blik in jullie ogen behouden.

 

 

 

Extra weetje: de naam ‘Barbera’ is een samenvoeging van de woorden ‘barba’ (baard als beschrijving van haar complex systeem van wortels) en het dialect ‘albéra’ (bosrijke zone waar de wijnstokken werden aangeplant ter vervanging van de hoge bomen).

 

En nog eentje … als je deze wijn lekker vindt, ga dan ook eens voor een Franse Gamay, de druif uit Beaujolias. Maar kies wel voor een cru uit deze wijnstreek!

 

Wat kost dat? voor een kleine 10,95 heb je een knapperd van een wijn die iedereen laat glimlachen. Maak er een pasta bolognaise of eentje met wilde champignons bij en je waant jezelf als God in Italie.

 

Geef een reactie