genieten

WIJNHELDEN – ToasT!

 

Waarom doen we dat toch

DAT KLINKEN MET GLAZEN?

 

Kies hieronder uw favoriete verhaal:

  • om de demonen te verdrijven. Want die boze geesten, die kunnen zich in de kleinste hoekjes verschuilen en zomaar ende plots daaruit tevoorschijn springen en heel je feestje naar de filistijnen helpen. Gelukkig voor ons, houden ze echt niet van klinkende geluiden. Beetje teergevoelig, die geesten. Dus, KLINK en 100% garantie op een geestige party.
  • glazen tegen elkaar botsen zodat er een beetje van jouw wijn in het andere glas terecht komt. Zeker in deze tijden van Game of Thrones een aanrader. Als je partner weigert te drinken, dan drink je beter ook niet. Al denk ik dat de karakters in Game of Thrones niet zo vaak subtiliteit in het moorden hoog in het vaandel dragen 🙂
  • vroeger voor de tijd van het klinken met glazen had een toast deze ingredienten: smaak, geur, tast en kijken. Lawaai maken hoorde er niet bij. Maar toen ontstond glas en kristal en O wat maakte dat een schoon geluid als je die tegen elkaar “knalde”. En hopla, het klinken was geboren, immers naast de beste wijn, kon je zo ook pronken met het schoonste glaswerk.
  • last but not least. Terug in de tijd dronken de feestgangers eerst allemaal uit hetzelfde glas. Als de wijn uiteindelijk terug bij de gastheer kwam, at die een stukje gebakken brood … TOAST! In deze eeuw vinden we dat maar een beetje vies, om uit malkanders glas te drinken, vandaar dat we nu de glazen wel samen brengen met een klingel die zegt: “hmm, ik maak graag deel uit van dit groepje en deel graag in de vreugde!”

 

Extra noot bij dat klinken: kijk je tegenspeler WEL in de ogen…

  • dit niet doen is als mekaar de hand schudden en naast de persoon kijken, gewoon elementaire beleefdheid
  • het klinken van glazen brengt ongeluk, die “zing” van in mekaars ogen kijken heft dit op en verbind je met elkaar
  • anders staan je 7 koude bed-jaren te wachten

 

Welk is jouw favoriete versie?

enne … zoals iemand mij ooit leerde: “Se non è vero è ben trovato” x

 

Geef een reactie