genietenwijnhelden

WIJNHELDEN – appartementen in de wijngaard …

Like Apartments zei Gaia Gaja
Comme un immeuble zei Stephane Derenoncourt een dik uur later.

Geen probleem als je geen flauw idee hebt, wie die mensen zijn. Hou het er maar op,

 • dat, als ze in films zouden spelen ze, zo ongeveer elk jaar wel een Oscar zouden winnen
 • dat, als ze zouden zingen, ze waarschijnlijk hun halve huis konden behangen met gouden platen
 • dat, als ze er een Nobelprijs voor TOP wijn-maken zou bestaan, ze die allebei al wel een keer gewonnen hadden

Gaia Gaja  – dochter van Angelo Gaja, “godfather of Italian wines
” Drinking Nebbiolo is like being hit in the face by a ballerina, brutal elegancy”

Gaia nam ons mee naar de uitdagingen waar ze met hun wijndomein voor staan door de klimaatveranderingen. Want alle non-believers ten spijt, ieder die zijn of haar leven doorbrengt in de natuur, wiens loon afhankelijk is van de opbrengsten van het land … merkt dat de natuur uit haar doen is. – to put it mildly -.  Nee, het wordt niet alleen warmer, ook al denkt die ene man in dat witte huis aan de overkant van de oceaan van wel, het klimaat wordt wel grilliger. Stenen die de grond uit vriezen tot half april, hagel die midden in de oogsttijd als een pijltjes regenende storm de gewassen teistert, zon die tot brandend toe zomert.

Als de natuur grilliger wordt, dan moeten de wijngaarden stoerder worden. Een beetje het verhaal van David & Goliath dus. Tegen een sterke tegenstander gebruik je al je denk- en daadkracht.

Een aantal manieren waarop ze bij Gaja hun wijngaarden tot ware krijgers maken: bio-diversiteit!

 • meer leven IN de bodem
  + door hun eigen compost te maken die tjokvol voedingsmiddelen zit
  + door verschillende grassen en bloemen te laten staan tussen de wijnranken
 • meer leven in de OMGEVING van de wijnstokken
  + door bijenkorven te plaatsen – die bijtjes zoemen de druifjes ’s avonds zacht in slaap (si non e vero … 🙂 )
  + door van de hoge grassen in de zomer een beschermend tapijt te maken door ze “plat te walsen” – een tapijtje ook, waar insecten zich graag in nestelen en zo de wijnranken met rust laten. Tegelijk zorgt dat ervoor dat je stilletjes des nachts door de wijngaard kan dwalen zonder de druifjes wakker te maken – een goede slaaprust is voor alles en iedereen noodzakelijk (si non e vero … 🙂 )
  + door die schone slanke deernes van cipressen, – die bomen waaraan je denkt als je aan Italie denkt –  aan te planten rond de wijngaarden.
  Als kleine en grote  appartementsgebouwen voor vogels om in te wonen.

Stephane Derenoncourt – ’s werelds meest getalenteerde wijnmaker
“Extract the very finest expression from the terroir

Bijna als Belg geboren – in Duinkerke – trok deze man op 18-jarige leeftijd naar Bordeaux. Hij had geen zin om zijn leven te slijten in een kerncentrale.  Om den stokbrode ging hij er werken in de wijngaarden, 10 jaar lang deed hij wat de beste leerschool is om, later als je groot bent,  uit te blinken als wijn-maker. Zijn handen vuil maken en leren tussen en van de wijnstokken en de natuur.
Hij startte op de laagste ladder, met zijn voeten stevig op de grond geplant – nu heeft hij een bloeiend & groeiend wijn-consulting bedrijf. En wordt hij door grote namen gevraagd om hulp.

Voor hem start een (h)eerlijke wijn niet alleen met de beste druiven, nee … de beste druiven krijg je pas door lager te kijken, dieper

naar de grond en diep daarin.
En over die ondergrond zei hij ” de ondergrond is als een appartementsgebouw, onderverdeeld in verschillende lagen. En net als op de verschillende verdieping van dat gebouw, is een ondergrond verdeelt in verschillende laagjes met zijn eigen specifieke kenmerken.”

Een Italiaans appartemento en een Frans immeuble in de wijngaarden dus 🙂 beiden als symbool voor het maken van nog betere wijnen.

3 gedachten over “WIJNHELDEN – appartementen in de wijngaard …

 1. Ik heb je hele recensie gelezen tot het allerlaatste woord. Ga vandaag nog even verder gluren bij deze bijna Belg.
  Een woord : schitterend. Ik zie al uit naar het volgende.

Geef een reactie