genietenwijnhelden

WIJNHELDEN – SoAVE THE WORLD

SOAVE

het is een slaperig stadje ergens tussen Verona en Vicenza, rechts van Lago di Garda in het noorden van Italie
– slaperig, zo herinner ik het me van de eerste keer dat ik er was. Ik weet nog hoe we de zonen, toen 5 en 7, de straat lieten over lopen. Ze hadden zin in een ijsje en wij zaten te erg te genieten van een glas Soave op een terrasje om recht te komen. Ze spraken (en spreken) geen Italiaans, maar €5 en vingertjes die kunnen wijzen … ze kwamen stralend terug.

SOAVE

het is ook een wijnregio in de Veneto, met een DOC en een DOCG. Met wat?
No worries, da’s wijnsnobberij 🙂 een beetje toch.


DOC(G) staat voor Denominazione di Origine Controllata (e Garantita). Of in schoon vlaams: als het op je fles staat, dan hebben een aantal controlerende wijnneuzen onderzocht en getest dat die wijn uit die specifieke regio komt. En als de regels om de wijnen te maken extra strikt zijn, dan Garanderen ze het ook nog eens.
Meestal is het een kwaliteits -garantie. Omdat wijnen met dit labeltje, verplicht voldoen aan een aantal regels die maken dat je glas gemaakt is met de beste zorgen in de wijngaard en -kelder.

SOAVE

in getallen en regels

  • wijngaarden: 5400 HA (give or take a few)
  • wijnproductie: 710.000 flessen (you know)
  • DE druif: GARGANEGA
  • Witte wijnen en spumantes: minimum 70% garganega, maximum 30% Trebbiano di Soave en/of Chardonnay

SOAVE @ Gramolere
Corte MainenteCengelle

90% garganega – 10% trebbiano
ok, hier ga ik 🙂

Deze wijn drink je als je een avond met vriendinnen organiseert – doe er een kaasbordje bij met zachte (witte & jonge) kazen, wat tomaat met mozzarella, o en zo’n vintage halve perzik met tonijn.
OF
Februari en de weermannen voorspellen nu al lente in je tuin/park. Nestel je in het zonnetje, wat grissini en humus, een boek dat goed dik is: VROUW van Karl Ove Knausgard (aanradertje!) of 1Q84 van Haruki Murakami (ook zo’n parel) en een fles Cengelle.

Een wijn die proeft als een witte perzik waar het sap van langs je vingers loopt terwijl wat zestige limoen je gehemelte prikkelt.

SOAVE

voor een volgende schrijfsessie: de druif Garganega / wat meer over Corte Mainente.

cu soon!

last but not least
“Chock-full of fine fruit. Racy and so refreshing and charming! VGV. 16.5/20” Jancis Robinson, MW, jancisrobinson.com, 5th November 2018

Corte Mainente – Super Soave 
“An up-and-coming young producer with cellars near central Soave”. Decanter


$17,99 of … als je het geluk hebt om wat dichter bij Gramolere te wonen … €9,95!Geef een reactie