genietenwijnheldenWiT

WIJNHELDEN – wijnhuis & druif

Van Soave naar Venetie is het een klein uurtje. Ergens halverwege hadden we een tank- momentje en ons onbijt: un caffè e un cornetto 🙂

De oudste … die besloot zijn Italiaans bij te spijkeren en Il Gazetto te lezen.

Ik moest lachen, en ik genoot. Hij haat lezen … en hij kan geen Italiaans. Maar wat ik zag was zo zinderend schoon.

En van daar, is het maar een kleine huppel naar Garganega en Corte Mainente.

CORTE MAINENTE

Corte Mainente maakt een kleine 70 jaar zelf wijn van hun wijngaarden, dat is in een land als Italie niet zo oud. Dezer dagen zijn het Davide en Marco, knappe dertigers, die het werk van hun vader steeds meer in handen nemen. Davide maakt de wijnen. En weet u nog hoe vaak ik zeg dat de wijnen op de wijnmaker lijken … dat hun Soaves dat stoutmoedige, knisperende en guitige vertonen, is het beste bewijs.
Ze doen mij ook wel denken aan mijn oudste (bijna 18 …), stoutmoedig, knisperend en guitig.

Eerst de wijngaard dan de kelder!
Ook bij de broers Mainente geldt: TOP druiven om lekkere wijn te maken. Na een jaar hard werken in de wijngaard om de druiven in optima forma in hun kelder te krijgen, gaan ze daar op zoek naar de beste manier om uw glas te laten vertellen over de druif Garganega en de regio Soave.

GARGANEGA

In Sicilie heet deze druif Greciano doro, een gouden druif dus. In het koelere klimaat in Soave – nu ook weer niet ZO koel … zorgt ze voor wijnen met wat meer zestiness. Maar altijd zal je een wat zomerse body in je glas vinden. Lees, alsof er een fijne zonnewarmte-laag in je mond achterblijft, waardoor wijnen gemaakt van Garganega wat langer blijven smaken in je mond. Vergelijk het met je nestelen in een zeteltje in de zon en dan gewoon genieten.

Garganega is “a wild one”, temmen in de wijngaard is nodig, want anders krijg je haast waterige wijnen. Ze groeit in losse trossen, ideaal dus om de druiven hangend te laten drogen en zo een weelderige Reciotto te maken.

Witte amandelen, gedroogd citroenschil, tropisch fruit en een hele verre hint groene munt … bewijzen dat je Garganega in je glas hebt, zeker als je jezelf voelt wegzakken in dat zeteltje van hierboven.

Eigenlijk “moet” je echt eens langs Soave, dat stadje dat wat hoger ligt en als de avondzon zakt, die zachtgouden kleur krijgt die je terug vindt in je glas.

En als dat zo niet direct lukt … dan kom je maar eens langs voor een fles Soave!

A presto!

Geef een reactie