genietenwijnheldenwijnverhalen

WIJNHELDEN – troep in je glas

Aaargh … troep in je glas!

Als je je tasje koffie leeg drinkt en er blijft wat “rommel” op de bodem van je tas dan:

  • Panikeer je niet
  • weet je dat je niet goed genoeg geroerd hebt om je suiker op te lossen
  • kan je uitzoeken wat de toekomst voor jou in petto heeft

Als er wat rommel in je glas rode wijn achter blijft … zie dan eerste koffiepuntje 🙂

Jamaar Kaat, ik doe wel geen suiker in mijn glas wijn hoor!

DAT hoor ik graag, anders zou ik je echt wel op de “verplicht 10 proefavonden bij te wonen anders geen wijn meer aan verkopen”-lijst zetten.

Maar vanwaar komt dat gruis dan?

In het kort? Wijn leeft! Halleluja 🙂

En de wijjnmaker weigerde om voor het bottelen stevig te filteren.

Voordeel: je krijgt een wijn die nog een stevige hoeveelheid aroma’s en smaken in zich heeft.

Nadeel: dat betekent dat als de wijn oudert, die ieniemienie achtergebleven deeltjes van de schil en de laatste gistcelletjes elkaar omarmen en zwaartekracht gewijs naar de zijkant van je fles zakken.

En in rode wijn is dat behoorlijk zichtbaar na een paar jaar.

Is het erg als ik dat opdrink?

nee hoor, buiten de paniekaanval die je hebt als je wijn plots een beetje naar droesem proeft (en voelt), is er niets met je aan de hand.

Maar ik wil geen troep in mijn glas of mond!

Dat snap ik.

Een fles die al lang in je kelder woont heeft er waarschijnlijk wel last van. Minstens een dag rechtop zetten, zodat de gruis wat van de zijkant naar beneden kan zakken en dan:

  • in een karaf gieten en op tijd stoppen
  • of, je wijn door een koffiefilter gieten (eerst wat nat maken doet wonderen)
  • of door een heel fijn zeefje of wat neteldoeken

So … don’t panic!

En moest je dat toch doen? Bel me, schrijf me … 🙂 Nog wijn-vragen? Ik lees het graag in de commentaar! 

Geef een reactie